IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР сигнализира за колапс на световната икономика

В тази криза не виждаме икономики-локомотиви, които да извадят света от рецесията, казва главният икономист на банката Лорънс Буун

17:24 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заключението от тази прогноза е драматично: световната икономика се срива в резултат на пандемията и спирането на бизнесите. В много страни брутният вътрешен продукт се свива с 20 до 30 процента през това тримесечие.

Изчислено за цялата година, глобалната икономика ще отбележи спад с шест процента до края на 2020 г. - по-силно от всякога в мирно време за последните над 100 години.

Следователно организацията на индустриализираните страни ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) е дори по-песимистична в новата си икономическа перспектива, отколкото Световната банка миналия понеделник, която прогнозира 5,2% спад на световната икономика. На 2 март ОИСР заяви, че глобалният икономически растеж може да се забави до 1,5% през 2020 г., ако продължи епидемията от коронавирус.

„Този шок удря всички във всяка страна по света“, заяви главният икономист на ОИСР Лорънс Буун пред Handelsblatt по повод публикуването на икономическата прогноза. Ето защо правителствата ще трябва да си сътрудничат тясно, за да разработят ваксина срещу вируса. След широкообхватните програми за помощ сега е време за по-целенасочени икономически стимули, смята Буун.

Драстичният шестпроцентен спад в световната икономика е даже по-добрият от двата сценария в новата прогноза на ОИСР. Той предполага, че няма да има втора вълна от инфекции през есента и че нови огнища на коронавируса могат да бъдат локализирани незабавно.

Другият сценарий предвижда втора вълна, която би редуцирала световната икономика със 7,6 процента през 2020 г. „Вирусът не е ликвидиран и, разбира се, съществува огромна несигурност какво ще бъде възстановяването. Не знаем дали вирусът е сезонен и не знаем дали капацитетът на тестовете ще бъде достатъчен “, казва Буун.

Дълбочината на рецесията в отделните страни варира значително. Според Буун това зависи не само от продължителността на спирането на бизнесите, но преди всичко от тежестта на мерките и засегнатите сектори.

Строителният сектор беше затворен в някои страни, но остана активен в други, като Германия и България например.

Според прогнозата на ОИСР за 2020 г. икономиката на Германия ще се свие с 6,6 процента при по-добрия ценарий, т.е. в подобна скала с прогнозите на федералното правителство (-6,3 процента), Бундесбанк (-7 процента), мюнхенския Ifo Институт (-6.6%) и Института за световна икономика (-7.1%).

През 2021 г. германският БВП може да нарасне с 5,8 процента. Ако има втора вълна на вируса, ОИСР очаква растеж от минус 8,8% за Германия, а през 2021 г. само много слабо възстановяване от 1,7%.

Това все още е леко измъкване в сравнение с други големи индустриализирани страни: За Великобритания, Франция, Италия и Испания ОИСР предвижда спад от над 11 процента при по-добрия сценарий и над 14 процента в по-лошия. Американската икономика ще се срине със 7,3 процента, а ако има втората вълна - с 8,5 процента.

„В тази криза не виждаме икономики-локомотиви, които да извадят света от рецесията", казва Буун. След финансовата криза през 2009 г. именно Китай стимулира световната икономика с мащабни програми. Сега Пекин съсредоточава икономиката си върху националното производство, а Индия се бори все още с разпространението на вируса", посочват от ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още