IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР вижда много рискове за глобалната икономика

Организацията, която драматично понижи икономическите си прогнози през март, отново понижи глобалната си прогноза за 2019 г. във вторник до 3,2% от 3,3%

13:59 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията на индустриализираните страни се тревожи за световната икономика на фона на нарастващите търговски конфликти.

„Перспективите остават замъглени“, заяви Лоренс Буун, главен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) във вторник. „Многобройни рискове за отслабване на ръста хвърлят сянка върху глобалната икономика и социалното благополучие", казва тя. Само подновеното напрежение между САЩ и Китай може да свие глобалния растеж с повече от 0,6% за две до три години.

ОИСР също така отбелязва други рискове, включително слабост в услугите по производството, възможността за финансов стрес заради високия частен дълг или колебливото вътрешно търсене в Китай. Въпреки че са налице малки подобрения в прогнозите за САЩ и еврозоната, те са напълно засенчени от песимистичното общо настроение в доклада.

ОИСР, която драматично понижи икономическите си прогнози през март, отново понижи глобалната си прогноза за 2019 г. във вторник до 3,2% от 3,3%. Тя също така намали прогнозите си за Япония и Канада, въпреки че увеличи очакванията си за икономиките на еврозоната и на САЩ след по-силно от очакваното начало на годината.

За следващата година се предвижда непроменен спрямо досегашната прогноза ръст от 3,4%

„Ако се появят или се засилят рисковете за понижение, растежът може да бъде значително по-слаб от предполагаемия тук", предупреди Буун.

Все по-нестабилната ситуация принуждава политиците да намерят спешен отговор на предизвикателствата, пояснява организацията. Инвеститорите са увеличили залозите за свиване на лихвения процент от Федералния резерв през тази година, а и ръководителят на централната банка на Австралия заяви по-рано днес, че ще обмисли облекчаването на паричната политика следващия месец, припомня Bloomberg.

Но на фона на факта, че много централни банки нямат никакво средство, с което да  предоставят повече стимули, ОИСР пояснява, че сега тежестта пада върху правителствата - да поправят многостранните преговори и да използват всяко налично фискално пространство.

Първата стъпка трябва да бъде „възобновяване на многостранните търговски обсъждания“, поясни ОИСР и предупреди, че новите мерки, обявени през този месец, могат да удвоят въздействието на увеличаването на митата върху растежа в Китай и САЩ и да имат ефекта на доминото по целия свят.

Освен проблемите около търговската война, Китай също е изправена пред вътрешни затруднения, които биха могли да имат глобално въздействие. Въпреки признаците на стабилизация, ОИСР заяви, че съществуват рискове стимулирането от страна на политиците да се окаже недостатъчно, предизвиквайки забавяне на вътрешното търсене.


Очаква се реалните заплати на страните членки на ОИСР да нараснат с по-малко от 1,5 на сто през 2019-2020 година, въпреки че безработицата е на най-ниското си равнище през последните близо четири десетилетия, посочва DPA.

Също като Международния валутен фонд, който призова през април Германия да активизира растежа в Европа, ОИСР прикани страните, които имат поле за маневриране в бюджетите си, да инвестират в инфраструктурни обекти, само че не назова изрично Берлин.

За еврозоната препоръките на ОИСР са да съчетава структурните и бюджетните мерки, за да ускори растежа.

Организацията, чиято централа е в Париж, запази прогнозата си за еврозоната за растеж от 1,2 на сто, както и за Германия (0,7 на сто) тази година и 1,1 на сто за идната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още