Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите

Третирането на инвестициите в нематериални активи като разход превръща в губещи много иновативни компании

Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите

Снимка: Bloomberg

Мой колега откри своя MBA финансов клас, като попита студентите: „Кой би инвестирал в компания, която отчита загуби в 10 последователни години?“, пише за Financial Times Барух Лев, професор по счетоводство и финанси от Нюйоркския университет.

Някои от учениците се зачудиха дали са в правилния клас и никой не вдигна ръка. Лекторът продължава: „Жалко, ако бяхте инвестирали в такава компания, да речем Amazon или Tesla, досега щяхте да сте милиардери.“

Примерът на лектора не е изключение. Всъщност инвестирането в губещи компании, стига да знаете кои да изберете, е много доходоносно.

Но първо, колко чести са корпоративните загуби? В САЩ, през бурното десетилетие преди COVID, почти 50% от публичните компании отчитаха годишни загуби. Сред високотехнологичните и научно-базираните (фармацевтични, биотехнологични) предприятия честотата на загубите бе зашеметяващите 70%.

Европейските компании показват подобна тенденция, въпреки че честотата на загубите е малко по-ниска: 35-40%. Процъфтяващи икономики, а приблизително половината публични компании са на червено? Добре дошли в странния свят на счетоводството.

Честотата на загубите както в САЩ, така и в Европа започва да се ускорява през 80-те години. Това не е случайно. 80-те години се характеризираха с нарастване на корпоративните нематериални инвестиции в области като научноизследователската и развойна дейност (НИРД), информационните технологии и брандовете.

Цели индустрии, по същество нематериални (без тежки физически активи), се появиха през 80-те години и след това се засилиха: софтуер, биотехнологии, интернет услуги и т.н. Освен това увеличените инвестиции в нематериални активи характеризираха практически всички отрасли, тъй като мениджърите осъзнаха, че иновациите са ключът към дългосрочната конкуренция.

В САЩ съвкупните инвестиции в нематериални активи надминаха в средата на 90-те години инвестициите в материални активи, като разликата непрекъснато нараства. Тук на преден план излиза счетоводството.

До 80-те години счетоводното разграничение между разход (заплати, лихви) и инвестиции (сгради, оборудване) беше ясно. Разходите са плащания за минали услуги и следователно се вадят от приходите при пресмятането на печалбата. Инвестициите генерират бъдещи ползи и поради това се отчитат като активи в баланса. Това разграничение беше размито от 80-те години на миналия век.

Нематериалните активи очевидно са инвестиции, които се очаква да генерират бъдещи ползи, но счетоводителите ги третират като редовни разходи, намаляващи печалбите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
data до: Pyramid
преди 1 месец
Извинявай , не си в темата :)
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мда, ако бяхте инвестирали в Теранос - щяхте да сте фалирали.Много ме кефи ретроспекцията като метод за обяснение иначе, полза нула на пазарите.
1
 
1
 
2
Pyramid до: data
преди 1 месец
Ето, кой НЕ внимава:"Да бе точно счетоводителите са виновни :) те съвсем самоволно решават кое да отчетат като текущ разход и кое като инвестиция :)"А е казано много точно в заглавието:"Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите".
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Да бе точно счетоводителите са виновни :) те съвсем самоволно решават кое да отчетат като текущ разход и кое като инвестиция :)

Още от Анализи
Дългата ръка на режима на Лукашенко е готова на всичко, за да задържи властта