IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите

Третирането на инвестициите в нематериални активи като разход превръща в губещи много иновативни компании

19:01 | 12.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изследванията и разработките на Pfizer на стойност 9,4 млрд. долара през 2020 г. са отчетени по същия начин като заплатите и комисионните за продажби (международните счетоводни стандарти позволяват третирането като актив на част от НИРД - малка стъпка в правилната посока).

Ето го абсурдният резултат: колкото по-иновативно е предприятието, толкова по-големи са неговите счетоводни загуби. Това счетоводно третиране на нематериалните активи обяснява голяма част от рязкото нарастване на корпоративните загуби. Очевидно много от т. нар „губещи“ всъщност са успешни двигатели на растежа, но повечето инвеститори, фиксирани върху отчитаните печалби, не осъзнават това.

За да идентифицирам фиктивните губещи в резултат на счетоводството, проведох проучването „Не всички загуби са еднакви“, заедно с Фън Гу и Ченки Жу, относно всички американски компании, докладвали загуби през последните 25 години. Към техните печалби (загуби) ние добавихме нематериалните инвестиции, които те са отчели като разходи, минус амортизацията.

По този начин елиминирахме глупостта на счетоводителите, като капитализирахме (и амортизирахме) НИРД, информационните технологии и подобрението в бранда. Резултатът: цели 40 процента от обявилите загуби биха били печеливши без разходите за нематериални активи. Ние наричаме тези компании „счетоводни губещи“, за разлика от „истинските губещи“.

След това разгледахме внимателно двете групи компании и установихме, че те са много различни по отношение на значението си за инвеститорите:

  • „Счетоводните губещи“, инвестирайки сериозно в нови продукти и услуги, регистрират много повече и по-ценни патенти от „истинските губещи“. Изненадващо, „счетоводните губещи“ генерират дори по-ценни патенти от печелившите компании.
  • Служителите на „счетоводните губещи“ са по-продуктивни при по-малко текучество в сравнение с „истинските губещи“.
  • „Счетоводните губещи“ превръщат много по-бързо загубите в печалби, отколкото „реалните губещи“.

По този начин „счетоводните губещи“ като цяло са много успешни предприятия. Черешката на тортата е, че инвестициите в акции на „счетоводни губещи“ са много печеливши. Причината: инвеститорите като цяло третират „счетоводните губещи“ като „истински губещи“, само за да бъдат изненадани от последващите резултати. Остарелите счетоводни правила очевидно заблуждават инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Извинявай , не си в темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Мда, ако бяхте инвестирали в Теранос - щяхте да сте фалирали.Много ме кефи ретроспекцията като метод за обяснение иначе, полза нула на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Ето, кой НЕ внимава:"Да бе точно счетоводителите са виновни :) те съвсем самоволно решават кое да отчетат като текущ разход и кое като инвестиция :)"А е казано много точно в заглавието:"Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Да бе точно счетоводителите са виновни :) те съвсем самоволно решават кое да отчетат като текущ разход и кое като инвестиция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още