Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

ЕС и Великобритания подпечатаха развода си, Марияна Николова пое поста на Валери Симеонов

По-важното от изминалата седмица

Пресконференцията на премиера Тереза Мей в неделя, предавана на телевизор в бар в Гибралтар. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

При отсъствието на премиера Бойко Борисов парламентът гласува в средата на седмицата оставката на вицепремиера с ресор икономическа и демографска политика Валери Симеонов и избра на негово място Марияна Николова, която до този момент беше началник на кабинета му. Против гласуваха от БСП и ДПС, а депутатите на "Атака" не бяха в залата, след като по-рано стана ясно, че лидерът им Волен Сидеров е против назначаването на Николова. След назначаването си тя поиска толеранс от две седмици, за да се запознае по-отблизо с дейността, която трябва да върши.

Депутати от ГЕРБ предлагат промени в Закона за движение по пътищата, според които автомобил, засечен да пътува без винетка по платената пътна мрежа, няма да може да мине през годишен технически преглед, нито пък да напусне страната. Промените са свързани с въвеждането на електронна винетка за автомобилите от началото на следващата година.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch запази оценката си за България без промяна. Рейтингът на страната остава ВВВ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. В плюс на България са стабилните външни и публични финанси, както и плановете за поетапно присъединяване към еврозоната. Като минус се отчитат ниските доходи и влошаващата се демография. Анализаторите на агенцията очакват ръстът на БВП да достигне 3,7% тази година и да се забави до 3,5% през 2019 г.

Таванът на обезщетенията при смърт на пътя за причинени емоционални страдания остава само за периферния кръг от роднини и близки. Те ще могат да получават до 5 хил. лв., докато за съпрузи, деца и родители ще се запази сегашното положение - колкото определи съдът. Това приеха депутатите в зала на второ четене.

Търговците на горива на дребно ще трябва да включват допълнителна информация в касовите бележки, които издават на своите клиенти. В тях на отделен ред ще се посочва сумата на дължимия акциз, ДДС, продажната стойност на всеки вид гориво, както и покупната му цена от търговеца на едро без начислените косвени данъци. Това предвиждат предложенията за промени в Наредба 18 на Министерството на финансите, публикувани на сайта му.

Европа и еврозоната

Лидерите на 27-те страни от ЕС одобриха единодушно споразумението за излизане на Великобритания от съюза, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "ЕС-27 одобри Споразумението за напускане и Политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", каза Туск след по-малко от час от началото на срещата на върха на блока в Брюксел. Лидерите на 27-те, оставащи в съюза държави, приеха съвместна декларация, в която поемат ангажимента да предприемат необходимите мерки, за да може споразумението да влезе в сила на 30 март 2019 г., така че "да се осигури организирано напускане". В декларацията се обещава "възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство" след раздялата и се изказва благодарност за усилията на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Освен това 27-те държавни и правителствени ръководители призовават британския парламент да одобри сделката.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че за разлика от своите колеги в ЕС, не се чувства тъжна днес. По нейните думи не е необходим втори референдум във Великобритания за принадлежността към ЕС. Попитана дали споделя тъгата на останалите държавни и правителствени ръководители от ЕС, изразена днес почти единодушно, Мей отговори отрицателно. Разбирам, че другите са тъжни. За нас важното е да продължим напред, добави премиерът.

Както се очакваше, Европейската комисия отхвърли минимално ревизирания бюджет на италианското правителство. Проектът нарушава правилата на ЕС, поради което стартирането на процедура по дефицит срещу страната е „гарантирано", заяви заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер искаше да обсъди възможно решение на спора в събота на съвместна вечеря с италианския премиер Джузепе Конте. До решение обаче не се стигна.

Федералното правителство на Германия наложи окончателно спиране на износа на оръжия за Саудитска Арабия. Досега то се отказваше само от нови разрешения. Освен това бяха издадени 18 забрани за влизане срещу лица, участващи в убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Федералната статистическа служба публикува подробните резултати за развитието на икономическата продукция през третото тримесечие. Както вече беше посочено при първата бърза оценка, брутният вътрешен продукт се е свил с 0,2% в сравнение с предходното тримесечие (+ 1,1% на годишна база). Спирачните ефекти произтичат главно от външната търговия и частното потребление. Последното се свива основно от ограниченията на домакинствата при закупуване на коли, пояснява Destatis.

С оглед на икономическия спад федералният министър на икономиката Петер Алтмайер призовава за намаляване на корпоративния данък. В момента те са по-високи в Германия, отколкото в други големи индустриализирани страни. Дали плановете ще минат в голямата коалиция, е съмнително, тъй като СПД засега ги отхвърля.

Германо-френските планове за въвеждане на бюджет за еврозоната се сблъскаха в еврогрупата с по-сдържана реакция. Наред с други неща критика отнесе предложението, че то не съдържа определен обем. Двустранният френско-германски компромис предвижда, че средствата могат да бъдат използвани, за да за да се намалят икономическите различия между евро членките и за по-доброто предотвратяване на кризи.

Разговорите за посредничество между Европейския парламент и представителите на държавите членки на ЕС по проектобюджета на ЕС за следващата година се провалиха. И двете страни не можаха да се споразумеят своевременно за бюджетен план. Комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер обяви, че скоро ще представи нов проект. Ако до 1 януари няма компромис, ЕС ще трябва да работи с извънредни бюджети. Той ще разполага с една дванадесета от бюджета за 2018 на месец.

Гръцката централна банка изготви план за преструктуриране на вътрешния банков сектор. Предлага се да се създаде дружество със специална цел, което да отнема кредитни рискове по текущата балансова стойност от четирите системно важни банки в страната (Piraeus Bank, Eurobank, National Bank of Greece и Alpha Bank). След това лошата банка може да секюритизира заемите. За да я подкрепят с капитал, банките трябва да прехвърлят отсрочени данъчни кредити от загуби, пренесени в лошата банка. Засега не е ясно дали Европейският банков орган и ЕМС ще одобрят плановете.

Косовското правителство започна търговска война със Сърбия и Босна и Херцеговина. Вносът от двете страни подлежи на мита от 100%. Обосновката е, че Косово изпитва огромни минуси в търговията с двете страни поради ограничения на достъпа. Друга възможна причина е неуспешен опит на Косово да стане член на "Интерпол". Косовското правителство е убедено, че Сърбия е осуетила приема на страната.

САЩ

Правителството на САЩ възнамерява да затегне контрола върху износа в 14 високотехнологични области, включително изкуствения интелект и микропроцесорната технология. Преди да могат да бъдат изпълнени плановете, са разрешени 30 дни за консултация. Срокът изтича на 19 декември. Този ход следва да бъде насочен основно срещу Китай. Китайското правителство вече обяви намерението си да се противопостави на мерките.

Американският търговски представител Робърт Лайтайзър представи междинен доклад, в който се посочва, че досегашните мита на САЩ не са накарали Китай да направи отстъпки в практиките си. Става дума за актуализация на доклад от 53 страници за разследването на практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост съгласно раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. Тази проверка и първоначалният доклад от март предоставиха правното основание на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху почти половината от целия внос от Китай.

ЕС, Китай, Канада, Мексико, Норвегия и Русия са поискали от арбитражен съд на СТО да вземе решение относно законосъобразността на американските мита върху стоманени и алуминиеви продукти. Основният въпрос е дали аргументите на САЩ, които обосновават митата с въпроси за националната сигурност, са коректни.

Глобалната икономика 

Спадът в цените на петрола продължи неотслабващо през тази седмица. Дали ОПЕК ще забави производството с оглед на това развитие вероятно ще стане ясно на следващото заседание на картела на 6 декември. Саудитска Арабия отново призова останалите държави от ОПЕК да намалят добива си.

ОИСР намали прогнозата си за растежа на световната икономика. Глобалната икономическа продукция ще се увеличи само с 3,5% през следващите две години. Преди това се очакваше ръст от 3,7% за 2019 г. ОИСР оправдава ревизията надолу с ескалацията на търговския спор и увеличеното напрежение на финансовите пазари.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Германия се тревожи заради коронавирусния дълг