IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай продължават с нечестните си практики

Ръководството в Пекин продължава да подкрепя кражбата на интелектуалната собственост, твърди Робърт Лайтайзър в актуализирания си доклад

10:44 | 21.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Робърт Лайтайзър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Лайтайзър. Снимка: Ройтерс

САЩ увеличават натиска в рамките на търговския спор с Китай. Американският търговски представител Робърт Лайтайзър представи междинен доклад, в който се посочва, че досегашните мита на САЩ не са накарали Китай да направи отстъпки в практиките си, предава Ройтерс.

Става дума за актуализация на доклад от 53 страници за разследването на практиките на Китай в областта на интелектуалната собственост съгласно раздел 301 от Търговския закон от 1974 г. Тази проверка и първоначалният доклад от март предоставиха правното основание на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху почти половината от целия внос от Китай.

Ръководството в Пекин продължава да подкрепя кражбата на интелектуалната собственост и да принуждава американските компании да предават своето технологично ноу-хау на китайски компании, пише в документа.

„Този доклад показва, че Китай не е променил фундаментално своите нелоялни, неприемливи и антиконкурентни практики", казва Лайтайзър. 

Изявлението бе направено 10 дни преди срещата между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин на срещата на високо равнище на Г-20 в Буенос Айрес, която би могла да постави началото на примирие в търговския конфликт или по-нататъшното му ескалиране. Изявлението показва, че през последните осем месеца Китай не е успял да се справи с проблемите, изложени в първоначалния доклад.

В интервю във вторник по Fox Business News главният икономически съветник на Белия дом Лари Кудлоу изпрати противоречиви сигнали за шанса за напредък в Буенос Айрес.

„Доближавайки се до срещата на Г-20, на всички нива на управление тече усилена комуникация", каза той. „Мисля, че сме на много по-добро място, отколкото там, където бяхме преди две, три, четири седмици, и мисля, че президентът Тръм отново рестартира диалога“.

Кудлоу обаче подчерта и позицията на Тръмп, че всяка сделка трябва да бъде в интерес на Америка, което означава, че Китай трябва да вземе предвид загрижеността на САЩ за кражбата на интелектуалната собственост, ограниченията на собствеността, митата и други бариери и принудителните трансфери на технологии.

Това трудно може да се постигне през следващата седмица и половина, особено след като китайски представители посочиха, че има някои искания на САЩ, които Пекин не е в състояние да изпълни поради опасения, свързани с националната сигурност. Повечето анализатори смятат, че в най-добрия случай двете страни биха могли да се споразумеят за рамката за бъдещи разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
мисля че вече е редно да си затворите пазара за китайски стоки :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още