IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на тройната война преследва американската доминация

Китай, Русия и Иран представляват военна заплаха, която изисква отговор от Вашингтон

18:04 | 19.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В продължение на десетилетия американското военно планиране се основаваше на идеята, че САЩ трябва да могат да водят две войни, в различни части на света, едновременно. Но дори и най-мрачните стратези не са планирали три войни едновременно, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

Администрацията на Джо Байдън обаче в момента е изправена пред милитаризирани кризи в Европа, Азия и Близкия изток. Взети заедно, те представляват най-голямото предизвикателство пред глобалната мощ на Америка след края на Студената война.

Американски официални лица информираха, че Русия планира инвазия в Украйна „още в началото на 2022 г.” Междувременно Лойд Остин, американският министър на отбраната, предупреди, че военните маневри на Китай близо до Тайван изглеждат като репетиция за пълномащабна инвазия. Иран пък може да е на няколко седмици от създаването на достатъчно материал за производството на ядрено оръжие - резултат, който САЩ се опитваше да предотврати десетилетия. 

Някои анализатори се притесняват, че сега Америка може да е изправена пред координирана глобална агресия от страна на ревизионистки сили. Карл Билдт, бивш министър-председател на Швеция и дипломат, предупреждава, че властите трябва да обмислят възможността за едновременни нахлувания в Тайван и Украйна. „Взети заедно, тези два завоевателни хода биха изместили фундаментално глобалния баланс на силите, издавайки смъртния акт на световен ред, който крепеше глобалния мир десетилетия.“

Изглежда малко вероятно Си Дзинпин и Владимир Путин да си говорят директно за координирани военни действия. Идеята пък за тристранен конферентен разговор, в който участва и Ебрахим Раиси, президентът на Иран, е в сферата на фантастиката.

Но въпреки че няма единен план, свързващ амбициите на Пекин, Москва и Техеран, има известна степен на споделен анализ и бдителност. Правителствата на Китай, Русия и Иран се оплакват, че са набелязани за „смяна на режима“ от Вашингтон. Всички те имат амбиции да доминират в своите региони. И всички те оправдават амбициите си с претенции за родство с народи извън националните им граници.

Правителството на Си настоява, че съдбата на Китай е да „обедини“ родината, като погълне Тайван. Путин твърди, че се извършва „геноцид“ срещу рускоговорящите в Украйна и че е дълг на Москва да ги защити. Иранското правителство твърди, че е защитник на исляма в целия свят и използва мюсюлманите шиити извън своите граници като прокси воини.

След хаотичното изтегляне от Афганистан през лятото Америка изглежда слаба. Това увеличава изкушението за Русия, Китай и Иран да се опитат да подновят старите си оплаквания или да продължат с отколешните си амбиции.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Според мене американският елит след края на студената война се оказа неподготвен за ролята на САЩ като световен лидер/хегемон. Липсваше им подходящата философията, стратегия и т.н. за това какво и как да го правят, когато заемат върха на пирамидата. Някъде и в нещо сбъркаха и то вероятно неведнъж. Не можаха да направят устойчиво своето превъзходство. Затова сега се питат дали призрака на тройната война не ги преследва. Това е нормалното поне от историческа гледна точка. Знаем, че е имало много империи "еднодневки", някои големи други по-малки, локални. Достигат до върха и владеят "целия познат свят" и само 30-50 години по-късно изчезват от историческата сцена. Малцина са успявали да задържат владението си достатъчно дълго.Самите ние на два пъти сме ставали (локална) империя според стандартите за империя, но само за времето на управлението на един или двама наши царе. Не сме успявали да се справим с постигане на устойчиво владеене на придобитото.Дори и на битово ниво знаем, че дори и да придобиеш нещо, ако не знаеш как да го управляваш "правилно", т.е. да го стопанисваш, то след време го губиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Русия и Иран не са никаква заплаха за САЩ,. Това са две бензиностанции. Китай обаче е друга бира и ако американците не успеят да се договорят със малките човечета това ще е краят им като свръхдържава. Но и това не е нещо шокиращо, много други големи империи в историята са падали в един момент. Неизбежно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ми то от 2009 е реалност и квооо ... ?! ... брикс нещо са сила ли ... и трите купуват кво ли не от хамериканците ... :))) ... че индийците и фабричка за ф16 ки ще си спретнат лицензна ... щото руските джелеза са за скрап ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr.Bah
преди 2 години
Американските политици нещо ги гони параноя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
За Иран нещо пак са се объркале. Ама да не забелязват бързото и мощно сговаряне на Русия и Индия, Русия и Китай, значи Русия, Индия и Китай? Ако това стане реалност, работата става дебела. А Щатовете полагат големи усилия това да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
само да не ги подгонят талибанчетата..стой та гледай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ми ше преследва ... нали се нуждаят от война , за да живнат ... ама има и вариант да гризнат сопата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още