Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пътят на независима Шотландия към ЕС ще е осеян с трудности

Брюксел ще е благосклонен към Единбург, но властите ще трябва да се справят с множество други въпроси и задачи, които ще изискват тежки решения

Пътят на независима Шотландия към ЕС ще е осеян с трудности

Снимка: архив Ройтерс

След като партиите в Шотландия, които подкрепят независимостта, победиха в последните регионални избори, това се превръща в проблем, който изисква спешно решение от Обединеното кралство, както и повдига още няколко въпроса.

Шотландската национална партия (SNP) на първия министър Никола Стърджън и шотландските Зелени взеха абсолютно мнозинство от места в шотландския парламент. И двете партии заложиха на платформа на независима Шотландия, която да се присъедини към Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Politico.

Стърджън ще трябва да преодолее много препятствия, преди да пристигне в Брюксел, за да представи молба за членство. Тя ще трябва да осигури още един глас за законна независимост - който правителството на Обединеното кралство досега отказва да предостави, и да спечели референдум.

Лагерът за независимост загуби последния референдум с повече от 10 процентни пункта през 2014 г. и социологически проучвания показват, че в момента шотландците са равномерно разделени по въпроса.

Ако обаче този момент все пак настъпи, как би се отнесъл ЕС към такова заявление? Какви предимства и недостатъци би имала независима Шотландия при търсене на членство?

Още по темата

Кандидатстването за членство от Единбург ще представи на ЕС уникален случай - държава, която вече е била в блока като част от бивша държава членка, която иска да се присъедини отново. От юридическа гледна точка този контекст няма значение. Шотландия ще трябва да следва същата процедура за кандидатстване за членство като всяка друга държава, както е посочено в член 49 от договорите на блока.

Въпреки че няколко страни чакат на опашката за присъединяване - главно държави от Западните Балкани, които кандидатстваха за членство в ЕС преди години, нещата могат да се случат значително по-бързо за независима Шотландия.

„Шотландия ще бъде оценявана като всяка друга страна кандидатка за състоянието на нейната демокрация, състоянието на нейната икономика. В много отношения това изглежда доста положително“, коментира Кърсти Хюз, директор на мозъчния тръст на Шотландския център за европейски отношения, пред подкаста за ЕС на Politico.

Независима Шотландия обаче ще трябва да създаде нови институции - централна банка, външно министерство и различни регулаторни органи. ЕС ще трябва да провери дали те отговарят на стандартите на блока и са здрави и устойчиви. Някои от най-сериозните проверки пред независима Шотландия от ЕС ще бъдат върху икономиката и публичните финанси.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Икономистите на знаят всичко за икономиката