Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще се превърне ли Великобритания във враждебен съсед на ЕС подобно на Русия?

Пренебрежителното отношение на Европейския съюз спрямо британците наподобява това към руснаците през 90-те, но двете велики сили няма как да са незначителни

Ще се превърне ли Великобритания във враждебен съсед на ЕС подобно на Русия?

Старият британски булдог все още може да хапе. Снимка: Ройтерс

Настоящият дълбок антагонизъм между Великобритания и Русия прикрива някои важни прилики между двете страни. Тези паралели вероятно ще станат по-очевидни след Brexit - по начин, който би трябвало да разтревожи както Великобритания, така и ЕС, пише Гидиън Рачмън за Financial Times.

Великобритания и Русия са на границата на европейския континент. Донякъде в резултат на това двете страни традиционно имат двойна идентичност - считайки се хем за европейски, хем за нещо повече. Близо 80 на сто от руската суша е в Азия. Британската империя бе изградена извън Европа и страната все още има силни културни връзки с „англосферата“ в Северна Америка, Австралия и Южна Азия.

Затова не е изненадващо, че Великобритания и Русия вероятно ще се окажат двете основни европейски сили, които стоят извън ЕС. И двете страни обаче ще продължат да се притесняват от колективната сила на съюза. Като нации от периферията те традиционно се опасяват от възхода на една-единствена сила, доминираща европейската суша - което отчасти обяснява защо те се превърнаха в съюзници по време на Наполеоновите войни, както и в двете световни. Всяка от тях е изградила своята модерна идентичност около спомена за победата през 1945 г. И двете са оформени от носталгията по имперската власт.

За Великобритания паралелът с Русия не е обнадеждаващ. Той подчертава опасността Brexit да доведе до дългосрочно влошаване на отношенията с континентална Европа и политика на ожесточен национализъм във Великобритания.

Още по темата
За Брюксел опасността е ЕС в крайна сметка да бъде изправен пред два гневни и отчуждени съседа – Великобритания и Русия. И двете са велики сили в европейски план, със значителен капацитет да правят пакости.

Разбира се, вярно е, че Великобритания има либерална и демократична традиция, каквато отсъства в Русия. Това поставя в политически план Лондон много по-близко до Париж и Берлин, отколкото до Москва. Тези ценности правят много по-малко вероятно британската политическа класа да позволи на страната да действа изолирано по начина на Русия при Владимир Путин.

Но геополитиката не се ръководи само от ценности. Има също емоции и стратегически интереси. И тук паралелите между постсъветска Русия и пост-Brexit Великобритания са обезпокоителни.

Икономическите сътресения и стратегическите неуспехи през 90-те години убедиха много руснаци, че Западът се е възползвал от страната им. Руският гняв се насочи към САЩ и разширяването на НАТО. Но Кремъл също започна да гледа на ЕС като заплаха - тъй като, в очите на Москва, той се разраства към естествени зони на интерес на Русия. Решението на Кремъл за военна намеса в Украйна беше предизвикано от факта, че страната е на път да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
5
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
не виждам кво чудно има ... това е типично за умиращите и разпадащите се империи.
14
 
23
 
6
преди 1 година
FT загуби строгия си финансово-консервативен облик от поне 10-15 години и се присламчи към либералния дарак на мераклиите за “един свят - една държава”. Отделно, че англичаните никога не са страдали от излишна обективност, та този тюрлюгювеч не е изключение от правилото да се изфляка нещо изсмукано от задния порт и да се поднесе под формата на информация или анализ. Но за моя изненада, в това отгоре има некъв, макар и доста гърчав, но все пак - опит да се каже нещо рационално, което четем в последния абзац:

“ Урокът е, че държави, които са били основни европейски сили в продължение на векове, е малко вероятно просто да изпаднат в незначителност. Техните интереси трябва да бъдат отчитани. Ако това не може да бъде направено, ЕС ще трябва да им се противопостави. Което и от двете да се случи, европейска конструкция, която изключва Великобритания и Русия, е малко вероятно да бъде стабилна, нито пък сигурна.”
20
 
12
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако напуснат със сделка, което е по-вероятния сценарий, повечето британци дори няма да усетят промяна. Главната опасност е в мижитурки като Джонсън, ако те продължат да ги нахъсват срещу ЕС. Но може и това да е за добро. Европа твърде дълго живя с някои илюзии, крайно време е хората и политиците ни да осъзнаят, че сме заобиколени от враждебни сили, които не ни мислят доброто.
13
 
26
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Странно заглавие като се има предвид историята на Русия със Запада. Англичаните, от друга страна, никога не са обичали Европа. Никога не са се смятали за част от Европа. Дори и брекзит е част от някакви нови имперски амбиции. Така че, да се прави паралел между Русия и острова е по-скоро пропаганден лозунг. Видите ли, щели да станат "лоши" като руснаците.
3
 
24
 
3
преди 1 година
"Той подчертава опасността Brexit да доведе до дългосрочно влошаване на отношенията с континентална Европа и политика на ожесточен национализъм във Великобритания"... те и сега са влошени ... "За момента британските и европейските официални лица все още използват езика на приятелството и бъдещото партньорство. " - Това е привиден тон на масата за преговори. Връщайки се на кралска земя се бълва огън и жупел срещу ЕС. В момента Великобритания прави всичко "анти Европа".

Още от Анализи
Намесата на Китай в енергийните планове на Израел, Гърция и Кипър тревожи ЕС