IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Великобритания във враждебен съсед на ЕС подобно на Русия?

Пренебрежителното отношение на Европейския съюз спрямо британците наподобява това към руснаците през 90-те, но двете велики сили няма как да са незначителни

08:20 | 07.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Старият британски булдог все още може да хапе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Старият британски булдог все още може да хапе. Снимка: Ройтерс

Ако Brexit се обърка, това може да предизвика събития, напомнящи за разпада на Съветския съюз - разделянето на Великобритания, придружено от дълбок икономически шок. Английските националисти несъмнено биха видели ЕС като съучастник в подобни злокачествени събития: някои критици вече обвиняват Брюксел във фабрикуване на изкуствени проблеми на ирландската граница, неоснователно забавяне на споразумението за свободна търговия и насърчаване на независимостта на Шотландия.

За момента британските и европейските официални лица все още използват езика на приятелството и бъдещото партньорство. Но под повърхността и в неофициални разговори се прокрадва антагонизъм. Един влиятелен бивш служител на ЕС наскоро заяви пред мен, че тъй като поради Brexit Великобритания ще бъде заплаха за ЕС, в интерес на Европа е да се насърчава независимостта на Шотландия и обединението на Ирландия. (Виното беше консумирано, но в него е истината.) Когато, с руския паралел наум, предположих, че би било лоша идея да се унижава Великобритания, ми бе отговорено, че Великобритания е отговорна за собственото си унижение. И освен това Обединеното кралство е унижило ЕС, гласувайки да напусне.

Дори в официални разговори можете да чуете намеци за пораждане на съперничество. Ангела Меркел, канцлерът на Германия, която обикновено е умерена, заяви наскоро, че Великобритания ще бъде „конкурент“ на ЕС след Brexit, оприличавайки я с Китай и САЩ.

Ако, както изглежда вероятно, ЕС реагира на това усещане за конкурентна заплаха, като откаже да премине към безмитна търговия с Великобритания, тогава антагонизмът между Лондон и Брюксел ще нарасне. Европейците ще твърдят с известно основание, че Великобритания сама е предизвикала съдбата си - точно като Русия. Но спечелването на дебата няма да предотврати конфронтацията.

Във все по-лоша ситуация Обединеното кралство (или вероятно само Англия) ще изиграе малкото карти, които има – ограничаване на сътрудничеството с Европа в областта на сигурността и дипломацията, и работа с враждебни за ЕС сили.

В момента тези заплахи не се приемат много сериозно в столиците на ЕС, защото Великобритания е в такава бъркотия. Същото пренебрежително отношение бе възприето и спрямо руснаците през 90-те години. В края на краищата страната им току-що се бе разпаднала, а икономиката им беше в състояние на свободно падане. Но, движена от чувството на унижение, Русия засвидетелства отново силата си - по начин, който ЕС сега намира за тревожен.

Урокът е, че държави, които са били основни европейски сили в продължение на векове, е малко вероятно просто да изпаднат в незначителност. Техните интереси трябва да бъдат отчитани. Ако това не може да бъде направено, ЕС ще трябва да им се противопостави. Което и от двете да се случи, европейска конструкция, която изключва Великобритания и Русия, е малко вероятно да бъде стабилна, нито пък сигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
не виждам кво чудно има ... това е типично за умиращите и разпадащите се империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 4 години
FT загуби строгия си финансово-консервативен облик от поне 10-15 години и се присламчи към либералния дарак на мераклиите за един свят - една държава. Отделно, че англичаните никога не са страдали от излишна обективност, та този тюрлюгювеч не е изключение от правилото да се изфляка нещо изсмукано от задния порт и да се поднесе под формата на информация или анализ. Но за моя изненада, в това отгоре има некъв, макар и доста гърчав, но все пак - опит да се каже нещо рационално, което четем в последния абзац: Урокът е, че държави, които са били основни европейски сили в продължение на векове, е малко вероятно просто да изпаднат в незначителност. Техните интереси трябва да бъдат отчитани. Ако това не може да бъде направено, ЕС ще трябва да им се противопостави. Което и от двете да се случи, европейска конструкция, която изключва Великобритания и Русия, е малко вероятно да бъде стабилна, нито пък сигурна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 20
Бидонойл
преди 4 години
Ако напуснат със сделка, което е по-вероятния сценарий, повечето британци дори няма да усетят промяна. Главната опасност е в мижитурки като Джонсън, ако те продължат да ги нахъсват срещу ЕС. Но може и това да е за добро. Европа твърде дълго живя с някои илюзии, крайно време е хората и политиците ни да осъзнаят, че сме заобиколени от враждебни сили, които не ни мислят доброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 13
george353
преди 4 години
Странно заглавие като се има предвид историята на Русия със Запада. Англичаните, от друга страна, никога не са обичали Европа. Никога не са се смятали за част от Европа. Дори и брекзит е част от някакви нови имперски амбиции. Така че, да се прави паралел между Русия и острова е по-скоро пропаганден лозунг. Видите ли, щели да станат "лоши" като руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
"Той подчертава опасността Brexit да доведе до дългосрочно влошаване на отношенията с континентална Европа и политика на ожесточен национализъм във Великобритания"... те и сега са влошени ... "За момента британските и европейските официални лица все още използват езика на приятелството и бъдещото партньорство. " - Това е привиден тон на масата за преговори. Връщайки се на кралска земя се бълва огън и жупел срещу ЕС. В момента Великобритания прави всичко "анти Европа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 19
michaelis16
преди 4 години
педеерасстът Нейков пак се е иззсрал дет не му разбира гагата .... нормално за финансиран евроггейски сайт само геййове вътре ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
За враждебните съседи има поучителна междусъседска история:Грузинските снайперисти от Майдана масово са готови да дадат показания! Земляците им започнали да умират мистериозно"...Горошински заяви, че на летищата в Тбилиси и Бориспол на грузинските снайперисти им е бил осигурен достъп до подправени документи без контрол от граничните служби.Те са били подпомогнати от бившия председател на Върховната рада на Украйна Андрей Парубий, от депутата от Народния фронт Сергей Пашински, както и от военния инструктор на САЩ Кристофър Брайън.Според свидетели Пашински с народния депутат Владимир Парасюк на 20 януари 2014 г. са стреляли по протестиращите от балкона на консерваторията.Пашински давал команди кога да се открие огън, кога да спре, кога да напуснат стрелковите си точки. В хотел Украйна Парубий и съветникът на Саакашвили Мамука Мамулашвили бяха ангажирани с тези функции, заяви адвокатът.Горошински предостави копие от изявлението на един от грузинските снайперисти Александър Ревазишвили, в което той признава, че е бил свидетел на събитията, случващи се в центъра на украинската столица. Той каза, че е дал показания в Белоруската главна прокуратура.Моля ви да осигурите разпита ми в съдебното заседание чрез видеовръзка, което ми позволява да представя истината.Горошински заяви, че грузинските снайперисти са готови да дават интервюта и да участват в документални филми, въпреки факта, че са изправени пред наказателна отговорност, както и въпреки страха за собствения им живот.Техните земляци, участвали в престъпления на Майдана през 2014 г., започнаха да изчезват и да умират при мистериозни обстоятелства.Грузинските снайперисти от Майдана дадоха показания в Генералната прокуратура на Беларус. Адвокатът, представляващ интересите на бившите служители на Беркут в Святошинския окръжен съд, Александър Горошински, написа това на страницата си във Facebook.........."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още