Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Строгият данъчен контрол в ЕС е насъщен за устойчивия растеж

Кризата и нейните изисквания към публичните финанси правят европейската данъчна реформа по-важна от всякога

Строгият данъчен контрол в ЕС е насъщен за устойчивия растеж

Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на 27-те държави членки и институциите на ЕС се срещат в Брюксел тази седмица, за да договарят плана за възстановяване, предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Не можем да си позволим нито провал, нито забавяне. Европа преживява унищожителен и неравномерен икономически шок. И все пак в това предизвикателство се крие възможност: да се премине към по-устойчив и по-справедлив модел на растеж, пише за Financial Times Паоло Джентилони, европейски комисар за икономиката и бивш италиански премиер.

Кризата и нейните изисквания към публичните финанси правят европейската данъчна реформа по-важна от всякога. Вече бе постигнат голям напредък за прекъсване на възможностите за данъчни измами и укриване на данъци, както и за борба с агресивното данъчно планиране в Европа и в световен мащаб. Но тази работа далеч не е приключила. Годишните загуби на приходи в ЕС поради международно укриване на данъци от физически лица се оценяват на 46 млрд. евро; от избягването на корпоративен данък - на над 35 млрд. евро; а от трансграничните измами с ДДС - на 50 млрд. евро. 

Европейският съд ще се произнесе в сряда по възраженията на Apple и Ирландия срещу решението на ЕК от 2016 г., че технологичната компания е получи до 13 милиарда евро неправомерни данъчни облекчения. Каквато и да е констатацията, ясно е, че агресивното данъчно планиране беше и си остава съществено безпокойство в ЕС.

Още по темата
В годишен преглед на икономиките на ЕС през пролетта ЕК посочи шест държави членки, чиито данъчни системи може би се използват от компаниите за агресивно данъчно планиране. Подобни практики в една държава от ЕС водят до загуба на данъчни приходи в други. Те изкривяват равнопоставеността, върху която е изграден нашият единен пазар. Макар че някои държави предприеха стъпки в правилната посока, ние трябва да сме готови да активираме всички съществуващи регулаторни лостове, за да защитим единния пазар. Това включва проучване как да се използват пълноценно разпоредбите на договора за ЕС, които позволяват да се приемат предложения за данъчното облагане не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство, в съгласие с Европейския парламент.

Ясно е, че за да се справим с укриването и избягването на данъци, трябва да погледнем отвъд границите на ЕС. Откакто преди 4 години въведохме първия европейски черен списък на глобалните данъчни убежища, бяха оценени 95 юрисдикции и бяха премахнати над 120 вредни данъчни режима.

Сега преминаваме към укрепване на този инструмент. Надграждайки съществуващите правила за предотвратяване на това средства на ЕС да подкрепят проекти, които допринасят за избягването на данъци, ЕК тази седмица препоръча на държавите членки да не предоставят финансова подкрепа на компании, които имат връзки с юрисдикции от черния списък.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?