IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурните проблеми зад изтичането на медицински мозъци от ЦИЕ

Ниските заплати, лошото качество на образованието и трудните специализации гонят рано младите лекари от региона

11:17 | 06.11.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Agata Grzybowska/Bloomberg</em></p>

Снимка: Agata Grzybowska/Bloomberg

Covid-19 разкрива многобройните клопки на сегашната социално-икономическа система в голяма част от страните от Централна и Източна Европа. Пандемията подчерта, че управлението на здравните работници и институционалната рамка, регулираща тяхното образование, са неадекватни.

По време на първата вълна на пандемията, през пролетта, капацитетът на болниците беше повече от наситен, като лекари и медицински сестри работеха нощем и денем, за да осигурят възможно най-добри резултати за всички пациенти, пише онлайн изданието Emerging Europe в свой анализ. Този драматичен сценарий разкри колко крайно необходими са здравните специалисти, както и че на много места просто няма достатъчно от тях.

Въпреки че тази ситуация има много малко изключения в световен мащаб, сред страните, засегнати най-много от  проблема, са тези в Централна и Източна Европа. Според данните, предоставени от Световната здравна организация (СЗО), съотношението на лекарите спрямо населението в Полша, Сърбия, Черна гора, Румъния е доста под това в западноевропейските страни. По-конкретно, Полша например има 23,79 лекари на 10 000 души, един от най-ниските показатели в Европа.

Тъй като втората вълна на коронавируса ескалира в цяла Европа, загрижеността за липсата на квалифициран медицински персонал в региона нараства. Милан Кубек, председателят на Чешката лекарска камара, наскоро заяви, че „здравните услуги в страната могат да бъдат застрашени от липсата на квалифициран персонал дори повече от липсата на легла за интензивно отделение“. По думите му „винаги можете да си купите медицинско оборудване, но обучението на медицинския персонал отнема години, ако не и десетилетия“.

Това е симптом на структурните проблеми в региона, които датират от началото на неговия преход от 90-те. „Големите дефицити в публичното финансиране на здравните системи бяха само едно от предизвикателствата, произтичащи от икономическия спад през 90-те години в страните от Централна и Източна Европа. Много държави се стремят да осигурят публично финансирани здравни услуги - например чрез споделяне на разходите с пациентите или намаляване на обхвата на основните обезщетения“, посочва Доната Курпас, доцент в Медицинския университет във Вроцлав.

Въпреки това не е направено много за решаването на въпроса по отношение на политиките. В Полша, където са анализирани 3000 договора в 73 различни болници, е установено, че средната заплата на младши лекар е 13,65 злоти (2,96 евро) на час. Освен това, финансираните от държавата места за специализации не са достатъчни, за да покрият настоящите нужди от медици. Заплатите за тези свободни работни места са толкова ниски, че проучване, проведено от Комисията за младите лекари на Полската лекарска камара, установява, че 89% на лекарите на възраст под 35 години трябва да имат допълнителна работа, за да компенсират.

Поради това не би трябвало да е изненадващо, че натискът за заминаване в чужбина идва от много източници, изтласквайки младите медици от региона от много ранна възраст.

Госия, студентка трета година от Полша, която се обучава в University College London, казва, че един от ключовите двигатели зад решението й да продължи университетското си образование в Англия е историята на леля ù, също лекар. „Тя работи в болница от пет години, току-що е навършила 30. Тя получава толкова ниска заплата, че работи на допълнителни смени и прекарва цялото си време в болницата“, казва Госия.

Заплатите са един аспект от изтичането на мозъци от региона. Другият са структурните проблеми и образованието са част от тях. Да си осигуриш специализация е трудно и качеството на преподаване дори през първите години на обучение е обект на критика.

„В Полша системата е наистина стара, няма сътрудничество с професорите, няма преподаватели, които да ви подкрепят. Това ме подтикна да търся алтернативни и по-обогатяващи подходи към професията, което е част от причината, поради която реших да се преместя във Великобритания“, казва още Госия.

Тези структурни проблеми, резултат от десетилетия ниски публични разходи за здравеопазване и образование, вероятно ще продължат и пред следващите десетилетия. Докато правителствата на развиващите се европейски държави се борят да намерят задоволителни решения на проблема по време на пандемия, недостигът на здравни специалисти - в комбинация с новите значителни ангажименти, изисквани от лекарите, създава търкания между правителствата и медицинските институции.

Станислав Карчевски, сенатор от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS), който е хирург, заяви в неотдавнашно интервю за телевизия TVN24, че лекарите, които твърдят, че заплатите им не са адекватни на усилията им, „лъжат“. Той посочва, че те „печелят наистина добри заплати“.

За разлика от реакцията на PiS, в началото на октомври унгарското правителство на Виктор Орбан одобри голямо увеличение на месечните заплати за лекарите. „Най-накрая успяхме да постигнем това, за което се борихме. Ще можем да работим в здравна система без парични вноски, с подходящи заплати “, коментира Гюла Кинчес, председател на Унгарската лекарска камара.

Увеличението почти ще удвои предишните заплати на здравните специалисти в Унгария до 2023 г., като целта е окончателно да се изключи почти институционализираната система за неформални плащания от пациенти на лекари.

Въпреки че тази мярка може да се разглежда като първа стъпка към разрешаването на проблема, ясно е, че регионалното изтичане на мозъци трябва да бъде решено с дългосрочни политики за справяне с икономическите, образователните и другите структурни проблеми.

Истинското предизвикателство ще бъде съчетаването на ефективни дългосрочни политики с по-непосредствени, които ще позволят на здравните системи да се справят правилно с пандемията и предизвикателствата, които ще последват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
dobri
преди 3 години
Всеки месец плащам на шофьори тези пари. Колко по-близо си ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Значи си много далече от шофьорите.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
dobri
преди 3 години
Шофьорите вземат по около 4 бона. Има лекари с 1000 лв заплата. Тези с 10 бона са единици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
кви са тези шофьори дето правят по10 бона :):) питам зада пусна ЦВ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
не ми хвана иронията явно :):) ... и в щатите здравеопазването не е на много добро ниво :)@добри, аз познавам няколко лекаря, всички са богати... даже незнам що емигрират, при добрите пари които правят у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
dobri
преди 3 години
Интересно предложение. Значи държавата трябва да задължава всички завършили висше образование държавана поръчка да работят в държавни структури. По-лесно е да се осигури адекватно заплащане за медиците. Не е нормално някой, който първо е приет след едни от най-трудните и конкурентни изпити в една от най-трудните специалности, учи шест години докато завърши + още четири за да вземе специалност да получава заплата по-ниска от шофьорска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
dobri
преди 3 години
Къде в България е безплатно обучението по медицина? Дори държавната поръчка плаща семестриална такса. Защо се възмущавате че лекарите търсят по-добра реализация? Не го ли правят всички? Нима да си лекар трябва да е равно на социално слаб, при положение че на много места лекар значи заможен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Мда :) Безплатните неща са точно както нашето здравеопазване ... уж е безплатно обаче ако не си платиш или нямаш връзки има много голяма вероятност изобщо да не ти обърнат внимание и да висиш като *** някъде с часове ... въпреки ,че например се осигуряваш на максимума.Това с безплатното обучение е пълна трагедия плащаме им и те заминават някъде после ... е защо плащаме ?!?! Нека да се подходи стратегически. Плаща се здравеопазването, но после примерно работи задължително в държавна болница в България 5 години и да кажем получава 5 минимални зплати (подлежи на коментар). Ако не иска да работи в БГ просто си плаща всички семестри както е платеното и това е :) Лесни са нещата ... желание да има. Изобщо не съм съгласен с парите ми от данъци да се спонсорира обучение и те после чупка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
примерно както е в щатите, нали ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Е тогава защо ги обучаваме безплатно за сметка на всички в държавата ? Просто трябва да бъде платено както навсякъде ! Безплатните неща не струват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още