Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Трудната част от борбата с неравенството е финансирането

Корпоративните ръководители и законодателите са единни по въпроса, но намирането на пари ще бъде предизвикателство

Трудната част от борбата с неравенството е финансирането

Снимка: gettyimages

Заровен сред заглавията за глобалната търговия и политическите интриги от срещата на върха на Г-7 миналия месец бе може би най-забележителният от всички проблеми – този за неравенството, пише Нир Кайсар за Bloomberg.

Още по темата
Бизнесът за всеобхватен растеж (B4IG – Business for Inclusive Growth), коалиция от 34 мултинационални компании с над 3 милиона служители и приходи, надхвърлящи 1 трилион долара, разкри инициатива за справяне с неравенството с помощта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В своя „ангажимент срещу неравенствата“ B4IG посочва това, което трябва да бъде очевидно за всички - че „постоянно високото и нарастващо неравенство рискува да разбие обществата и да подкопае икономическия и бизнес растеж.“ Амбициозната програма призовава за прилични заплати, разширяване на достъпа до основни продукти и услуги, и подкрепа на програми за развитие на общностите.    

Звучи ли ви познато? Дни по-рано Бизнес кръглата маса, асоциация на главни изпълнителни директори на топ американски компании, изостави своя дългогодишен принцип да поставя акционерите на първо място. Вместо това тя прие нова „Декларация за целите на корпорацията“, подписана от 181 изпълнителни директори, които се ангажират да „ръководят своите компании в полза на всички заинтересовани страни“, включително клиенти, служители, доставчици и общности.

Много от пороците, цитирани от B4IG и Бизнес кръглата маса, могат да бъдат отдадени на следното: Твърде много компании плащат на работниците си по-малко от това, което им е необходимо, което означава, че те трябва да се откажат от основни потребности или да задлъжнеят. Това определено е неустойчиво и големите корпорации започват да осъзнават, че не могат да продължат да пренебрегват работниците. Джейми Даймън, председател на Бизнес кръглата маса и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., който също така е член на B4IG, призна в прессъобщението на кръглата маса, че „Големите работодатели инвестират в своите работници и общности, защото знаят, че това е единственият начин да бъдат успешни в дългосрочен план. "

Компаниите се притесняват не само за дългосрочното си развитие. Някои законодатели имат желание да се справят с неравенството и вече направиха предложения за преразпределяне на доходите в полза на затруднени работници, включително чрез по-високи ставки на корпоративния данък, данък върху богатството, почти конфискационни пределни данъчни ставки за хората с високи доходи и облагане на нереализираните капиталови печалби. Цената на тези предложения за компаниите, изпълнителните директори и акционерите вероятно ще бъде значително по-висока, отколкото просто да се плаща на работниците прилична заплата. Бизнес кръглата маса и B4IG без съмнение се опитват да изпреварят усилията на законодателите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако имаше начин , той щеше да се опише в едно изречение . Нямаше да е нужно да се пишат цели дисертации и да се прелива от пусто в празно .
1
 
16
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Трилиони пари дългове.. и пак не стигат, защо? ами защото се разпределят по принципа на Парето.. та даже и по-лошо, защото има яки субсидии и помощи които по една "случайност" отиват в най-богатите вместо в най-бедните.

И пак финансиране, т.е. лесни пари искат. По друга случайност - най-задлъжнялите държави са най-богатите какъв парадокс.
0
 
8
 
1
преди 1 година
"Трудната част от борбата с неравенството е финансирането"

Тия па откриха пак америка...

"Корпоративните ръководители и законодателите са единни по въпроса, но намирането на пари ще бъде предизвикателство"

Ам чи тъй де предизвикателство - който ги намери първи за него са !!!!

Още от Анализи
Енрико Лета: Европа се нуждае от рестарт на миграционната политика