IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и очакванията за промени в отношенията САЩ – Русия

За пръв път в историята на САЩ отношението към "руския въпрос" става критерий за американски патриотизъм, пише "Комерсант"

08:38 | 09.01.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп не си губеше времето през новогодишните празници. Използвайки възможностите на социалните мрежи, републиканецът общуваше с привърженици, даваше отпор на критиците, изобличаваше двойните стандарти на американските медии и естествено не се откъсваше от пулса на международните събития, отбелязва "Росийская газета".

Най-често обаче Тръмп коментираше по празниците хакерските атаки в САЩ и дейността на американските тайни служби по случая, посочва "Росийская газета" във връзка с публикувания доклад на американските разузнавателни служби за руска намеса в щатската предизборна кампания. Бъдещият президент на САЩ още веднъж маркира визията си как трябва да се градят отношенията между Вашингтон и Москва, добавя руският официоз и цитира Тръмп: "Добрите отношения с Русия са добро дело, а не лошо". 

"Едностранчивото, неподкрепено с факти отразяване на историята с хакерските атаки породи у Тръмп много въпроси, които той огласи открито на своята страница в Мрежата", допълва руското издание.

Три разузнавания в САЩ - ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност (АНС), се опитаха да убедят двамата президенти на Америка - сегашния и избрания, че Русия, онази същата "страна-бензиностанция", за каквато я смята Обама, е успяла да повлияе изборите в САЩ, пише "Московский комсомолец".

ЦРУ и ФБР са "твърдо убедени", че Путин лично е наредил кампанията за намеса в президентските избори, за да подрони "общественото доверие към демократичния процес в САЩ". Третото разузнаване - АНС, говори за "умерена убеденост" в това. Но ЦРУ и ФБР използват "агентурни данни", които едва ли може да станат доказателства. Уикилийкс вече нарече доклада базиран върху "гледане на телевизия и четене на Туитър", се казва в статията.

Фактически доказателства би могла да представи само АНС, която се занимава с техническия анализ на данните. Но точно тя не е "твърдо", а само "умерено" убедена във вината на Кремъл. Не, в АНС не са се промъкнали руски агенти, просто доказателствата й са лесно проверими за разлика от дрънканиците на другите тайни служби, обяснява "Московский комсомолец".

"Ведомости" цитира руския политолог Алексей Малашенко, който смята за прекомерни надеждите на Москва за затопляне на двустранните отношения след идването на нов президент в САЩ. Предизборната риторика и кадровата политика са твърде различни неща, изтъква експертът.

"Във Вашингтон има сили, които биха желали да ограничат приятелската нагласа на Тръмп към Русия. Но политическите последици от доклада (на разузнаванията за руски кибератаки по изборите в САЩ) не бива да се надценяват - атмосферата в отношенията ще се промени, но те нито ще се затоплят, нито ще захладнеят", пише всекидневникът.

А според електронния в. Republic (бившия "Слон"), цитиран от BBC, от намеса на Русия в изборните процеси се страхуват вече Германия и Франция, където тази година предстоят важни народни волеизявления.

Подготовката за смяна на властта в Белия дом, която ще приключи на 20 януари с встъпването в длъжност на новоизбрания президент Доналд Тръмп, окончателно разцепи политиците в САЩ по въпроса за отношенията с Русия, пише "Комерсант".

В лагера на настояващите за по-строг курс, които наред със сегашната администрация на Барак Обама обвиняват Русия, че се меси във вътрешните работи на САЩ, влязоха мнозина конгресмени - и демократи, и републиканци, както и ръководствата на тайните служби. В другия лагер, който демонстрира решимост да нормализира отношенията с Русия, се озоваха самият Тръмп, неговият екип и група конгресмени републиканци, отказали се да критикуват Кремъл.

За пръв път в историята на САЩ отношението към "руския въпрос" става критерий за американски патриотизъм, подчертава изданието.

"Изострящата се борба за новия руски дневен ред на Белия дом може да накара Доналд Тръмп най-малкото да коригира леко днешните си обещания да нормализира отношенията с Русия", прогнозира "Комерсант".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Трий, Бойчо, трий...! Ти си млад, та не помниш как свършиха едни чичковци, дето много им харесваше да се пише само това, дето ги устройва... И те обичаха петолъчките по знамето, като твоите работодатели... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Вчера гледам нюйоркски полицаи и пожарникари изпълняват руския химн в памет на загиналите в катастрофата с ТУ 154. Бая се чудих, защо го правят, а то било американски патриотизъм.Пак ще се сдушят и ще си делнат света. Предполагам, че ще поканят и Китай този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Къде те стяга шапката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Sakamano
преди 7 години
Те не се появяват, когато в Investor препечатват руски медии. Но иначе Bloomberg са тенденциозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 7 години
Къде сте хейтъри малки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още