Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Увеличават се шансовете за икономически рестарт в САЩ

Вълненията около Капитолия, победата на демократите в Джорджия и пандемията могат заедно да стимулират борбата с неравенството

Увеличават се шансовете за икономически рестарт в САЩ

Снимка: Bloomberg

При нормални обстоятелства би имало един голям въпрос, който да доминира в главата на инвеститорите днес - след изумителната победа на кандидатите на демократите за Сената в Джорджия: какво означава този резултат за посоката на бъдещата икономическа политика.

Времената обаче изобщо не са нормални. Дебатът около метежа в Капитолия и евентуален импийчмънт на президента не просто изтласка икономическата политика от заглавията, но и заглуши мрачната новина, че почти 4 000 американци починаха от Covid-19 в сряда - втората най-висока дневна смъртност до момента, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Докато мъглата се разсейва, би било добре инвеститорите да се отдръпнат и да обмислят по-голямото значение на това. Същевременно те също трябва да помислят и за неравенството.  

Още по темата

Избраният за президент Джо Байдън прекара голяма част от последната година, обещавайки да се справи с дълбоките неравенства в богатството. Това не е изненада, като се има предвид, че това е ключова тема на демократите от много години или че данните за неравенството в САЩ изглеждат все по-гротескни.

През последните 30 години, както отбелязва доклад на Deloitte, делът на богатството, притежавано от най-богатите 10% от американците, е скочил от 61% на 70%, а за най-богатия 1% е нараснало от 17 на 26 на сто.

Още по-тревожно е, че „въздействието на Covid-19 върху неравенството в доходите в САЩ е такова, че преди да се подобри то ще се влоши още“, добавя Deloitte.

Доскоро изглеждаше малко вероятно една администрация на Байдън да може да направи каквото и да е, за да се справи с тази мрачна тенденция. В крайна сметка повечето фактори, които подхранват неравенството, са извън контрола на Белия дом, независимо кой седи в него.

Президентът не може лесно да създаде милиони стабилни работни места за средната класа, за да замести загубените от дигитализацията. Нито пък може да спре програмата на Федералния резерв за количествено облекчаване, която продължава да надува стойността на активите, държани от богатите, дори когато богатството на бедните домакинствата се свива относително.

Но сега е възможно да се появи шанс за промяна. Това е отчасти защото самият шок от пандемията и неотдавнашната политическа драма промениха господстващите представи за това какво е или не е нормално.

Всъщност би било полезно за инвеститорите да се запознаят отново с урок, очертан от историка от Станфордския университет Уолтър Шайдел във влиятелната книга от 2017 г. „Големият изравнител”. Въпреки че общества често стават по-неравни с течение на времето, подобни тенденции понякога се обръщат при моменти на рестартиране, породени от епидемии, държавен колапс или война.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
0
 
12
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Войната намалявала неравенството, да бе...
2
 
0
 
11
преди 1 седмица
Ползваният неправилен основен подход при емитиране на долари причинява неограничени щети.
Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за щети.
САЩ пренебрегват съдбовна грешка. Правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети. Ако не се допускаше пропуска при прилагане на долари, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.
Вариантите са два:
Първи: Лошата употреба на долари сътворява рецесия. САЩ са със заплаха за катастрофална криза. При създадените условия, САЩ са без шанс за успешен икономически рестарт.
Втори: С подобрено емитиране на долари е възможно устойчиво развитие в САЩ.
0
 
8
 
10
преди 1 седмица
Лех Валенса 83-та рестартира Полша, получи кинти - нобелова награда.
После?
Сега бил банкрутирал.
Restrat... Shut Down... Power Off
2
 
9
 
9
michaelis23 до: дядя Вова
преди 1 седмица
баа ми каа : " Това което някой сам си го напрай, никой друг не мое му го напрай!! " .... Те си беха тръгнали посока разпад, с Тромпета щеха се опитат да се задържат още известно време над водата, еми те не искат .... Е след кат не искат ние ко да напрайм ??? .... Остаа ме ги да си ебъът пyткaтaa лелинa и тва е ....
2
 
7
 
8
преди 1 седмица
а кога ше видим експроприация на експроприаторите ... ? с други думи кога ше изравним Гейтс , Сорос , Цукербърг... с американската средна класа ?
Равенство , а ...

Още от Анализи
Точно преди 60 години Кенеди пое факела на свободата в света