IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се шансовете за икономически рестарт в САЩ

Вълненията около Капитолия, победата на демократите в Джорджия и пандемията могат заедно да стимулират борбата с неравенството

13:56 | 08.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Втората световна война беше последният голям момент на свиване на неравенството в САЩ. По време и след нея делът на доходите на най-богатия 1% от американците спадна от 16% на 8%. Текущата пандемия може да се окаже нов момент на зануляване. С повече от 360 000 смъртни случая в САЩ до момента, тя предлага политическо извинение за някога немислими идеи.

Друг по-практичен въпрос е, че изборите за сенатори в Джорджия, в които демократите спечелиха две места, дават на партията на Байдън мнозинство и в двете камари на Конгреса, а по този начин и законодателните инструменти за справяне с неравенството. Без този контрол демократите щяха да могат да придвижат дневния си ред само чрез скрити регулаторни промени или сключване на сделки с републиканците.

Въпреки че демократите остават с вързани ръце в някои области от потенциални обструктори в Сената, техният контрол над Конгреса означава, че те могат да предприемат мерки за насочване на фискална подкрепа, да преразгледат данъчния кодекс и да настояват за други структурни реформи. Това променя играта.

В резултат на това инвеститорите трябва скоро да очакват още стимулиращи пакети, особено за домакинствата и малките компании. Както Байдън написа в имейли до поддръжниците си неотдавна: „Двупартийният законопроект за коронавирусна помощ, приет през декември, е само първоначалната вноска.“ Сега анализаторите на Goldman Sachs очакват нови 600 млрд. долара в допълнение на договорените в края на миналата година 900 млрд.

Инвеститорите също трябва да очакват плановете за инвестиции в инфраструктура, които екипът на Байдън смята, че ще помогнат за създаването на масови работни места. Чък Шумър, новият лидер на мнозинството в Сената, е дългогодишен ентусиаст за инфраструктура.

Напълно е възможно също така да се предприемат мерки за здравна реформа и помощ за студентските заеми, макар и в по-скромни мащаби, отколкото прогресивното крило иска. Ще има мерки за разширяване на обезщетенията за безработица, насърчаване на повече щати и компании да въведат минимална заплата от 15 долара на час, както и ходове за обръщане на тенденцията за намаляване на дела на труда в националния доход за сметка на капитала.

Някои съкращения на данъците, които Доналд Тръмп въведе за богати лица и корпорации, също ще бъдат отменени и вероятно ще има други стъпки за създаване на по-прогресивно данъчно облагане.

Ще приемат ли пазарите спокойно това, като се има предвид, че държавният дълг вече надвишава 100% от брутния вътрешен продукт? И дали мерките на демократите ще обърнат 30-годишната тенденция за увеличаване на неравенството в САЩ?

Не може да знаем. Въпреки това ключовият момент е, че икономическата ретроспекция показва, че люшването на махалото при политиките обикновено се случва по време на необичайни времена. Поради Covid-19 и шокиращите бунтове САЩ сега отново са в такъв момент. Нека се молим Байдън да го използва, за да изгради по-здравословна политическа икономия. Ако не, подгответе се за още проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
perin
преди 3 години
Войната намалявала неравенството, да бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
Ползваният неправилен основен подход при емитиране на долари причинява неограничени щети.Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за щети.САЩ пренебрегват съдбовна грешка. Правителството на САЩ взима заеми за да плаща щети. Ако не се допускаше пропуска при прилагане на долари, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.Вариантите са два:Първи: Лошата употреба на долари сътворява рецесия. САЩ са със заплаха за катастрофална криза. При създадените условия, САЩ са без шанс за успешен икономически рестарт.Втори: С подобрено емитиране на долари е възможно устойчиво развитие в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Лех Валенса 83-та рестартира Полша, получи кинти - нобелова награда.После?Сега бил банкрутирал.Restrat... Shut Down... Power Off
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
баа ми каа : " Това което някой сам си го напрай, никой друг не мое му го напрай!! " .... Те си беха тръгнали посока разпад, с Тромпета щеха се опитат да се задържат още известно време над водата, еми те не искат .... Е след кат не искат ние ко да напрайм ??? .... Остаа ме ги да си ебъът пyткaтaa лелинa и тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
а кога ше видим експроприация на експроприаторите ... ? с други думи кога ше изравним Гейтс , Сорос , Цукербърг... с американската средна класа ?Равенство , а ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
**** = cep-то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
:)USSR = USAсере-то само се маа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
увеличаат им се шансовете за разпад 75 млн. гласували за Тромпета - излъгани, цел свет виде за ко стаа въпрос, т.е. шепа некролози праат квот си искат, организации на бунтове, ковидни кризи и прочее ... Са при Жо кат изнесат пак сичко у Чайна и страната им ше стане на чаркове, нема имат пари си приберат Демокрациите със самолетите върху тех от базите ..... и стаа кат Советскоиот Съюз, на 52 малки държавици ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Имате предвид икономически колапс, а не рестарт вероятно...Да шансовете за колапс са много по-големи сега отколкото преди 6 месеца...Неравенството ще бъде преборено като 1 000 000 $ = 1 $ = 0 суровини, продукти или услуги и проблемът е решен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Всики нехра рязко че спрат да крадат и че почнат да бачкат здраво за да се рестартира икономиката! Има ли друг вариант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още