IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се шансовете за икономически рестарт в САЩ

Вълненията около Капитолия, победата на демократите в Джорджия и пандемията могат заедно да стимулират борбата с неравенството

13:56 | 08.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Втората световна война беше последният голям момент на свиване на неравенството в САЩ. По време и след нея делът на доходите на най-богатия 1% от американците спадна от 16% на 8%. Текущата пандемия може да се окаже нов момент на зануляване. С повече от 360 000 смъртни случая в САЩ до момента, тя предлага политическо извинение за някога немислими идеи.

Друг по-практичен въпрос е, че изборите за сенатори в Джорджия, в които демократите спечелиха две места, дават на партията на Байдън мнозинство и в двете камари на Конгреса, а по този начин и законодателните инструменти за справяне с неравенството. Без този контрол демократите щяха да могат да придвижат дневния си ред само чрез скрити регулаторни промени или сключване на сделки с републиканците.

Въпреки че демократите остават с вързани ръце в някои области от потенциални обструктори в Сената, техният контрол над Конгреса означава, че те могат да предприемат мерки за насочване на фискална подкрепа, да преразгледат данъчния кодекс и да настояват за други структурни реформи. Това променя играта.

В резултат на това инвеститорите трябва скоро да очакват още стимулиращи пакети, особено за домакинствата и малките компании. Както Байдън написа в имейли до поддръжниците си неотдавна: „Двупартийният законопроект за коронавирусна помощ, приет през декември, е само първоначалната вноска.“ Сега анализаторите на Goldman Sachs очакват нови 600 млрд. долара в допълнение на договорените в края на миналата година 900 млрд.

Инвеститорите също трябва да очакват плановете за инвестиции в инфраструктура, които екипът на Байдън смята, че ще помогнат за създаването на масови работни места. Чък Шумър, новият лидер на мнозинството в Сената, е дългогодишен ентусиаст за инфраструктура.

Напълно е възможно също така да се предприемат мерки за здравна реформа и помощ за студентските заеми, макар и в по-скромни мащаби, отколкото прогресивното крило иска. Ще има мерки за разширяване на обезщетенията за безработица, насърчаване на повече щати и компании да въведат минимална заплата от 15 долара на час, както и ходове за обръщане на тенденцията за намаляване на дела на труда в националния доход за сметка на капитала.

Някои съкращения на данъците, които Доналд Тръмп въведе за богати лица и корпорации, също ще бъдат отменени и вероятно ще има други стъпки за създаване на по-прогресивно данъчно облагане.

Ще приемат ли пазарите спокойно това, като се има предвид, че държавният дълг вече надвишава 100% от брутния вътрешен продукт? И дали мерките на демократите ще обърнат 30-годишната тенденция за увеличаване на неравенството в САЩ?

Не може да знаем. Въпреки това ключовият момент е, че икономическата ретроспекция показва, че люшването на махалото при политиките обикновено се случва по време на необичайни времена. Поради Covid-19 и шокиращите бунтове САЩ сега отново са в такъв момент. Нека се молим Байдън да го използва, за да изгради по-здравословна политическа икономия. Ако не, подгответе се за още проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
pinoccio
преди 3 години
Неравенството не е функция на парите, неравенството е функция на главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още