Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Всеки ден в Средиземно море се изхвърлят 730 тона пластмаси

Регионът едва ли ще постигне целите за устойчиво развитие до 2030 година, предупреждава доклад на ООН

Всеки ден в Средиземно море се изхвърлят 730 тона пластмаси

Снимка: Investor.bg

Средиземноморието е сред най-застрашените в световен мащаб по отношение на замърсяването, показва доклад на Програмата за околна среда към ООН (UNEP). Всеки ден във водите на Средиземно море се изхвърлят 730 тона пластмасови отпадъци, които заплашват биоразнообразието. Като цяло регионът се затопля с 20% по-бързо спрямо останалия свят.

В момента температурата на въздуха се повишава с 1,54 градуса по Целзий, а очакванията са за ускоряване на процеса и температурите да се повишат с 2,2 градуса по Целзий, когато останалият свят надмине средното повишение от 1,5 градуса.

Още по темата

Повишава се и температурата на морската вода - до 2100 година увеличението ще бъде с между 1,8 и 3,5 градуса по Целзий. Това е съчетано и с лоши риболовни практики, което с други човешки дейности (например добив на природен газ и петрол) допълнително застрашава биоразнообразието в региона.

В Средиземно море се намират 4,6% от световните запаси от природен газ и 4,2% от петролните запаси.

Средиземно море е сред най-посещаваните туристически дестинации и натоварени морски маршрути. Регионът, в който живеят 512 млн. души, няма да постигне целите за устойчиво развитие до 2030 година, предупреждава докладът на ООН.

Замърсяването в региона на Средиземноморието се отразява и върху здравето на хората - около 15% от всички смъртни случаи се свързват именно с този фактор, пишат още експертите. По данни на ООН през 2016 година 228 хил. души са починали от директния ефект от мръсния въздух.

През последното десетилетие експертите отчитат известен напредък - например изготвени са планове за намаляване на замърсяването, но ако не бъдат предприети спешни и решителни действия за спиране на настоящите тенденции, проблемите за околната среда могат да имат сериозни и трайни последици, пише в документа. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
1
 
1
преди 7 месеца
Откъм коя страна се изхвърлят тия пластмасови отпадъци? Откъм север.. или откъм юг?Защо затоплянето туканка е по-бързо (ако е вярно) има ли нещо общо с нарастващата доминация на ветровете откъм юг за сметка на тия откъм запад, а то на свой ред има ли нещо общо с растящото с ужасяващи темпове "засаждане" на мегаперки в крайбрежните води на Британия, Франция, Испания - т.е. там където се зараждат до голяма степен влажните океански ветрове, на които Европа да разчита за своя мек климат?Като сте казали: "А", кажете и: "Б".

Още от Анализи
Фед има 21 трлн. причини да се бори с високата инфлация