IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо на германците започна все повече да им омръзва от американците?

Реакциите от германска страна срещу Доналд Тръмп стават все по-остри

12:19 | 19.05.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германците никога не са харесвали американския президент Доналд Тръмп и реакциите срещу неговите действия е по-силна от всякога, след като той извади САЩ от иранското ядрено споразумение миналата седмица. Но все повече нараства пропастта между елитите в Германия и избирателите в страната. Първите може и да са против Тръмп, но вторите стават все по-силно антиамерикански настроени като цяло, посочва Bloomberg в свой материал. 

Западът – като такъв, какъвто го познаваме, вече не съществува. Нашите отношения със САЩ в момента не могат да бъдат наречени приятелство и трудно може да се определят като партньорство. Американският президент възприе един тон, който пренебрегва 70 години доверие. Той иска да наложи наказателни мита, изисквайки подчинение.

Вече не става въпрос за това дали Германия и Европа ще участват в чуждестранна военна намеса в Афганистан или Ирак. Вече става въпрос за това дали трансатлантическото сътрудничество по въпросите за икономиката, външната политика и сигурността изобщо съществува. И отговорът е „не“.

Силните на деня в Германия изглежда вярват, че Тръмп е проблемът и предпочитаният европейски подход – изчакването на проблема да изчезне, според тях е най-добрият ход.

Зависимостта на европейската отбрана от САЩ също e своеобразно завръщане към реалността. Без значение колко пъти канцлерът Ангела Меркел ще каже на Тръмп, че Германия планира да увеличи разходите си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, предложението на нейното правителство за увеличение достигна само до 1,29% от БВП през 2019 г. от 1,24% тази година, а очакванията са за спад до 1,23% до 2022 г.

„Трябва да се признае, че просто Европа сама не е достатъчно силна, за да бъде световен пазител на мира“, каза Меркел по време на своя реч в град Мюнстер.

Германските избиратели обаче много не се интересуват от това. Наскоро изследователският център Pew и германската организация Koerber Stiftung съпоставиха американските и германски възгледи за двустранните отношения и установиха, че докато американците смятат отношенията в сигурността и отбраната за най-важни, то за германците най-голямо значение имат икономическите връзки и споделените демократични ценности.

Според данните мнозинството германци – спрямо едва малка част от американците - вярват, че американо-германските отношения са „лоши“. Този дял се е увеличил след идването на Тръмп на власт. Въпреки това германците бяха по-негативно настроени спрямо САЩ в сравнение с повечето европейци, дори и когато Барак Обама – който се радваше на популярност в Германия, беше президент.

Още преди Тръмп да се установи в Белия дом, германците започнаха да осъзнават, че САЩ нямат същото отношение спрямо икономическите и търговски отношения, както тях. Американската наказателна атака срещу Volkswagen след скандала с екологичните тестове започна по времето на Обама и далеч надмина всичко, срещу което компанията трябваше да се изправи у дома или където и да е било другаде в Европа. Оплакванията на Тръмп от германската автомобилна индустрия просто продължиха същата линия.

Сега един друг непонятен икономически спектакъл се разгръща паралелно с натиска на Тръмп срещу европейския износ на стомана и алуминий. Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън заплашва със санкции европейските компании за това, че работят с Иран, като в същото време държавният секретар Майк Помпейо обещава САЩ да инвестират в Северна Корея, ако тя премахне ядреното си оръжие. А не беше ли точно това същността на иранското ядрено споразумение?

Предпазливите германски елити, предвождани от Меркел и нейните предпочитания за компромис във всяка една ситуация, досега сдържаха антиамериканските настроения. Но това може да се промени, тъй като германците осъзнават, че тяхната страна не получава много от това, че е съюзник на САЩ. Мнозинството от хора не може да си представи ситуация, при която американски войник ще трябва да защитава Германия срещу някакъв вид агресия. и с нарастването на пропастта в ценностите със САЩ и свиването на икономическите ползи от партньорството, антиамериканските настроения може да станат все по-привлекателна политическа карта.

Германия направи услуга на САЩ като не се опита да си извоюва лидерска позиция през десетилетието след обединението. Няма обаче гаранция, че след Меркел страната няма да заеме по-агресивна позиция, използвайки ЕС като средство за постигане на своите амбиции. Дори и ако след Тръмп американското правителство направи крачка назад от неговите едностранни действия, недоверието, което се е натрупвало в продължение на години, няма просто да изчезне за една вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Живко боев
преди 5 години
То и на Хитлер му бяха омръзнали американците, ама им се наложи на швабите да ги заобичат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
kanartikin
преди 5 години
Хм, ами, ако става обратното.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
Achtung
преди 5 години
При Обама беше добре, Германия само трябваше да преглътне няколко милиона мигранти, подслушването на телефона на Меркел от американското разузнаване, глобите на Фолксваген.... Ама ако бяха слушали навремето Викито Нюланд, какво казваше, нямаше сега да са толкова изненадани: F**k the EU.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 17
ABBA
преди 5 години
В САЩ има един район: Северо-източен. Там е 2% от територията, 20% от населението и 25% от производството.Една нова ракета Сармат от руските и всичко това отива в небитието.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
one_1980
преди 5 години
Аре Императореако има война м у Иран и друга страна е тогава ще видиш колко мигранти ще тръгнат към Европа. Ама вярвай си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 6
0pk
преди 5 години
А дали само на гермацните са им омръзнали? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още