Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Зелена ли е ядрената енергия? Не ЕС трябва да решава това

Пазарът най-добре може да прецени как и накъде да прехвърли капиталовите потоци, посочва Андреас Клут за Bloomberg

Зелена ли е ядрената енергия? Не ЕС трябва да решава това

Снимка: Bloomberg LP

Зелени финанси, зелено банкиране, зелени инвестиции – във времена на активни климатични промени капиталовите пазари очевидно искат да помогнат за необходимата трансформация на икономиките. За съжаление държавите все повече се намесват на тези пазари по начин, който може да се окаже непродуктивен, защото ще попадне в същия капан, в който навремето попаднаха плановиците на Съветския съюз, пише колумнистът на Bloomberg Андреас Клут.

Проблемите са свързани с определенията и това кой може да ги прави. Какво точно се брои за „зелено“ (обратно на „кафявото“, може би?) Ако тази оценка бъде оставена на децентрализираните пазари, те имат голям шанс да преразпределят капитала ефективно. Но ако бъде оставено на бюрократите, този капитал може да бъде пропилян, пречейки, а не помагайки на нашите усилия срещу глобалното затопляне.

Още по темата

Европейският съюз, например, току-що издаде най-големия пакет зелени облигации. Този път блокът взе „зеления“ етикет от категории и методологии, разработени в частния сектор. И това изглежда разумно.

Но в бъдеще ЕС не иска да остави работата с определянето на частния сектор и работи за определяне на своята собствена таксономия. Това е модерна дума за класификация – която повечето хора за последно са чули в училище по време на уроците за класификацията на организмите на Карл Линей.

Целта на европейската таксономия е да закачи зелена значка на определени компании и дейности – или да не го прави – за да „помогне за насочването на инвестициите там, където са най-нужни“. В бъдеще на кредитор на сертифициран от ЕС зелен бизнес, например, може да му бъде позволено да държи по-малко капитал като защита за заема, докато заемателя ще може да се възползва от облекченията под формата на по-ниски лихвени проценти.

Със сигурност ЕС е направил най-доброто по силите си да събере експерти и гении, които да станат новите Линеи на нашето време. Но нека не забравяме, че всички познати мъдреци, работещи за правителства, не са най-добрите в разпределението на капитал.

Погледнете например поредният спор между двете най-влиятелни държави в блока – Франция и Германия. Обикновено, макар и не винаги убедително, те твърдят, че са „тандем“, който движи блока напред. Но когато става въпрос за таксономията, те се движат в противоположни посоки.

Франция получава по-голяма част от електричеството си от ядрена енергия, която има огромното преимущество да е надеждна и чиста – така е, тя не отделя парникови газове. Тя обаче има минус – произвежда токсичен отпадък и кара някои хора да се чувстват застрашени. Сега Франция прави голям залог с ново поколение ядрени технологии, които все още имат плюсове, но по-малко минуси. Естествено Париж иска да получи зеления етикет за тези свои инвестиции.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
3
 
7
zelka007 до: khao
преди 1 месец
де ги сложи обрaтните до ядрените централи ... :)))
0
 
3
 
6
khao до: irish
преди 1 месец
Няма профилна снимка
гледам картата, май още сме на Изток... :):)
0
 
4
 
5
преди 1 месец
Понеже на запад е обидна дума. Требе да казваш чернокож (
0
 
1
 
4
khao до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
добре де защо думата Heгъp се цензурира???
0
 
4
 
3
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
така се манипулира обществото... леко, по леко местиш прозореца и след време всички ще приемат каквото е нужно за нормално ... справка от последно време зелените сертификати, преди това "безправието" на обратните, *** и жените... Преди 20г. Били инжекцията (много ме кефи тоя прякор) :) искаше да чипира децата и тогава имаше вой, гняв и тнт... Днес тази мисъл също вече е приемлива!

Още от Анализи
10 неща, за които ще разговарят Путин и Байдън