IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена ли е ядрената енергия? Не ЕС трябва да решава това

Пазарът най-добре може да прецени как и накъде да прехвърли капиталовите потоци, посочва Андреас Клут за Bloomberg

11:06 | 20.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия, на свой ред, е на точно обратната позиция. След ядрената катастрофа във Фукушима страната бързо реши да се откаже напълно от ядрената енергия и ще изключи и последната си ядрена централа догодина.

А Зелените, които очевидно ще играят голяма роля в следващото германско правителство, ненавиждат ядрените технологии с почти религиозно настървение. Така че да, Германия ще се бори срещу това ядрената енергия да получи зелен етикет в европейската таксономия.

Резултатът е хаотична борба за надмощие, като Франция вече формира алианс от девет държави, сред които и България, а Германия се бори за подкрепата на другите държави членки. Подобен сблъсък пречи на класифицирането и на природния газ. Изкопаемо гориво е, мръсно е – но далеч по-малко мръсно от въглищата например, които може да помогне да бъдат заменени по време на прехода към напълно възобновяемо бъдеще. Та какъв етикет тогава трябва да получи газът? В бъдеще битки може да има още за водорода или каквито и да е било индустриални процеси.

Решението, както винаги когато държавата планира, ще се сведе до политическо надмощие, а не толкова до икономика и наука. А това е лошо. Просветлените правителства – като това на Финландия – осъзнаха, че вместо това ще се нуждаем от прагматичен портфолио подход за реформиране на енергийната ни система. Не можем да си позволим да изключим напълно цял един сектор на база на бюрократични определения.

Таксономията на ЕС изглежда още по-погрешна, когато осъзнаете, че се сблъсква с една по-добра европейска политика, която може да е както удобна за пазара, така и ефективна, ако ѝ се даде подходящ шанс. Това е мярката за въглеродните цени, зададена в европейската Система за търговия с емисии. ЕС има таван на количеството парникови газове, които европейската индустрия може да отделя, и постепенно ще намалява този праг – от това се нуждаем.

Цените на въглеродните квоти са правилният инструмент за пренасочване на капитал там където е най-необходим. Компании, продукти и процеси, базирани – дори и непрозрачно – на „мръсни“ технологии, ще станат по-малко привлекателни за инвеститорите. техните по-чисти конкуренти пък ще привличат повече капитал. Невидимата ръка на Адам Смит (шотландският философ, известен като „бащата на капитализма“ – бел. ред.) евентуално ще реши кой е най-добрият микс от вятърна, соларна, ядрена енергия, газ или друго.

Таксономията изкривява този механизъм. Внезапно цeната на този капитал – и оттам отстъпката за инвеститорите – за технология А става изкуствено висока, а за технология Б неестествено ниска.

Посланието на Клут за политиците от Берлин до Брюксел и навсякъде другаде по света: Увеличете разходите за въглеродни емисии, които са общият враг на човечеството. Но вдъхнете нова сила на доверието си в пазара да направи каквото трябва за намаляването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
де ги сложи обрaтните до ядрените централи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
гледам картата, май още сме на Изток... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
irish
преди 2 години
Понеже на запад е обидна дума. Требе да казваш чернокож (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
добре де защо думата Heгъp се цензурира???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
така се манипулира обществото... леко, по леко местиш прозореца и след време всички ще приемат каквото е нужно за нормално ... справка от последно време зелените сертификати, преди това "безправието" на обратните, *** и жените... Преди 20г. Били инжекцията (много ме кефи тоя прякор) :) искаше да чипира децата и тогава имаше вой, гняв и тнт... Днес тази мисъл също вече е приемлива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
от едно известно време непрестанно се публикуват навсякъде из БГ , не само тук , такива материали . възхваляващи зад кадър ядрените беземисионни технологии . сигурно има някаква задна мисъл ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
''Невидимата ръка на Адам Смит евентуално ще реши кой е най-добрият микс от вятърна, соларна, ядрена енергия, газ или друго'' - а ще реши ли тази ръка и какво да се прави с ядрените отпадъци след това? Дали ще е CO2 да замърсява въздуха или ядрени *** за стотици години напред да замърсяват подпочвените води и почвен слой - подобна дилема стои само пред поддръжниците на ядреното лоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още