Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Активността в сектора на услугите в Китай окрили борсите в Азия

Инвеститорите изразиха оптимизъм и по отношение на пазара на труда в САЩ

Активността в сектора на услугите в Китай окрили борсите в Азия

Снимка: gettyimages

Основните борси в Азия затвориха сесиите си в петък на зелена територия, тъй като положителните икономически данни повишиха оптимизма за перспективите за икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 2,01% до 3152,81 пункта, докато показателят Shenzhen component добави 1,34% до 12 433,26 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng  се повиши с  0,87% до 25 342,96 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 добави 0,72% до 22 306,48 пункта, докато индексът Topix приключи сесията с повишение от 0,62% при 1552,33 пункта.

Южната Корея показателят Kospi нарасна с 0,8% до 2152,41 пункта. Акциите на SK Biopharmaceuticals поскъпнаха с 29,92%, увеличавайки се за втори пореден ден след IPO-то на компанията в четвъртък.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,42% при 6057,90 пункта.

Още по темата

Към 11:17 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,46 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,694 щатски долара.

 

Заради опасенията от втора вълна на коронавируса в Япония, тези компоненти, които биха могли да се възползват от подновените ограничения за обществения живот, бяха сред любимите днес. Акциите на производителя на игровата конзола Nintendo поскъпнаха с почти три процента. За сметка на това книжата на авиокомпанията ANA и на жп оператора Kyushu бяха силно разпродавани. Те загубиха по около 2 на сто.

Частно проучване от петък показа, че активността в сектора на услугите в Китай е нараснала с най-бързите си темпове от повече от десетилетие през юни. Индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от Caixin, е нараснал до 58,4 пункта през юни. Според Ройтерс това е най-големият ръст на показателя от април 2010 г., като той се изкачва доста над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

 

„Ръстът на вътрешното търсене се ускорява, въпреки че експортният бизнес продължава да отслабва", заяви инвестиционният стратег Уан Шеншен от инвестиционната банка Mizhuo.

В четвъртък данните за работните места през юни в САЩ показаха, че през миналия месец са били създадени 4,8 млн. позиции, докато икономистите очакваха ръст на показателя от 2,9 милиона. По-рано през деня бяха публикувани и данните за седмичните молби за обезщетения при безработица. Министерството на труда съобщи, че те са нараснали с 1,427 млн. през седмицата до 27 юни, докато икономисти очакваха ръст от 1,38 млн. Така безработицата в страната се е понижила до 11,1%.

Родриго Катрил, старши валутен стратег в National Australia Bank, пише в бележка, че данните за заетостта и молбите за финансова помощ „предоставят контрастни изображения“ на състоянието на пазара на труда в САЩ.

„Въпреки че данните от юни отразяват голямо подобрение на пазара на труда в САЩ, скорошното рязко ускорение на новите случаи на коронавируса плюс перспективата за прекратяване на обезщетенията за безработица до края на юли са два големи фактора за несигурност“, каза Катрил. Множество щати в САЩ са направили пауза или отменят плановете си за облекчаване на ограниченията, тъй като броят на новите случаи на коронавирус нараства  в цялата страна.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 3 август