IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ е намаляла до 11% през юни

Данните за възстановяването на икономиката обаче предхождат връщането на блокадите

18:26 | 02.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Американските работодатели са прибавили 4,8 млн. нови работни места през юни, а безработицата е намаляла до 11,1% на фона на ускоряването на икономическия скок миналия месец спрямо първоначалния шок заради коронавируса преди връщането на блокадите, предава Financial Times.

Спадът на безработицата спрямо 13,3% през май е по-добър от очакванията, но се основава на събрани данни през втората седмица на миналия месец преди ръста на заразените в редица големи американски щати, който накара някои власти да въведат отново ограничения върху дейността.

Според Бюрото по трудова статистика ръстът на работните места е широкообхватен, като секторите на забавленията, хотелиерството и ресторантьорството са възстановили 2,1 млн. позиции, търговията на дребно – 740 хил., а промишлеността е добавила 356 хил. работни места.

Дори и така, засега САЩ са си върнали само 7,5 млн. от 22 млн. загубени работни места от март насам.

Отделни данни на американското министерство на труда сочат, че 1,4 млн. души са подали заявления за помощи при безработица миналата седмица, което показва големите разлики на трудовите пазари, тъй като много работодатели съкращават служители, докато други ги наемат обратно.

Доходността по американските ДКЦ се повиши след обявяването на данните. 10-годишните облигации отбелязаха ръст от 0,02 процентни пункта до 0,7%, а доходността по ултрадългите 30-годишни държавни ценни книжа се повиши малко повече до 1,5%. Доходността по по-чувствителните към политически развития 2-годишни облигации нарасна до 0,17%.

Данните за заетостта бяха обявени преди празничния уикенд за 4 юли и стават ясни в много важен момент за ръководителите на икономиката в страната. Конгресът и Белият дом се готвят за преговори по възможен нов пакет от стимулиращи мерки, след като вече договориха фискална помощ на стойност 3 трлн. долара по-рано тази година.

През идните няколко седмици последиците от първоначалните ударни разходи ще започнат да отслабват, тъй като още една доза помощи при безработица, одобрени по-рано по време на кризата, ще изтекат.

Малките предприятия имат краен срок до началото на август да кандидатстват за заеми, а ефектът от директните плащания на стойност 1200 долара за всеки пълнолетен американец започва да отслабва на фона на засилването на натиска върху бюджетите на щатските и на местните власти.

Макар че демократите одобриха нов пакет от стимули на стойност 3 трлн. долара, за да отговорят на фискалните проблеми, републиканците и Белият дом се противопоставиха на плана, което доведе до безизходица.

Във Федералния резерв, който намали лихвите, официални представители започват да обсъждат начини за затвърждаване на ангажиментите им за разхлабване на паричната политика в обозримо бъдеще. Централната банка вече въведе поредица от нови инструменти за кредитиране, за да подкрепи финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още