Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

BlackRock вече ще набира директно средства от китайски инвеститори

Американската компания за управление на активи е получила специален лиценз

Американският фондов гигант BlackRock Inc. се сдоби със специален нов лиценз, който ще му позволи да набира средства директно в Китай за пръв път. За това съобщава висш ръководител на компанията пред Ройтерс. Така най-големият фонд мениджър в света си проправя път към Поднебесната империя.

В интервю, взето в Банкок тази седмица, вицепрезидентът Филип Хилдебранд коментира, че „съвсем скоро“ неговата компания е получила т.нар. лиценз за квалифицирано местно ограничено партньорство (Qualified Domestic Limited Partnership, или QDLP). Той каза, че BlackRock, която управлява активи за близо 4,5 трлн. долара, е отдадена на Китай и ще направи всичко необходимо, за да предлага услуги по управление на активи там.

В момент, в който китайският фондов пазар предпазливо се възстановява от най-тежките разпродажби в историята, новият лиценз позволява на BlackRock, която вече извършва някои дейности в страната, по-голяма свобода при набирането на средства на място от китайските инвеститори с високи доходи.

BlackRock се присъединява към други глобални фондове с подобен лиценз, измежду които Man Group Plc. и Och-Ziff Capital Management Group. Заради нетрадиционните мерки на Пекин да спре пропадането на пазара някои поставиха под съмнение обещанията на втората по големина икономика в света да отвори своите капиталови пазари.

Още по темата

Въпреки че китайските власти не публикуват информация относно QDLP лицензите, BlackRock е сред първите традиционни мениджъри на активи, които получават подобен лиценз, коментират запознати лица. Хилдебранд отказа да коментира целите на бизнеса на компанията в Китай.

Освен това Пекин контролира тясно достъпа до пазара. Чуждестранните управляващи дружества, които искат да предлагат инвестиционни продукти, като цяло трябва да оперират на местна почва чрез джойнт венчъри, в които имат миноритарни дялове, с местни фирми, въпреки че като цяло регулаторите отпускат коланите. BlackRock разполага с дял в джойнт венчър с Bank of China Investment Management.

Хилдебранд, който бе в Тайланд, за да говори на форум, организиран от Централната банка на Тайланд, каза, че не е притеснен от краткосрочната волатилност, а затова дали Пекин остава ангажиран с програмата за реформи.

Въведен през 2012 г., лицензът QDLP позволява на чуждестранни алтернативни фонд мениджъри, основно хедж фондове, да набират средства на местна почва и да ги инвестират в чужбина. Първият кръг лицензи бяха предоставени през 2013 г.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 8 август