IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Китай може би е стигнал 6 трлн. долара

За четири години дългът на местните власти в страната се е повишил с повече от 100%

20:56 | 16.10.18 г. 1
<p>
	Пекин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пекин. Снимка: Ройтерс

Има вероятност местните власти в Китай да са натрупали задбалансови дългове в размер на поне 40 трлн. юана (5,8 трлн. долара), което значи, че е възможно обявяването на още несъстоятелности в близко бъдеще, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от S&P Global Ratings.

Според официалната статистика от 2014 г. местните власти в Китай са имали задължения в размер на 17,89 трлн. юана (2,8 трлн. долара). За четири години дългът се е повишил с повече от 100%. 

“Потенциалният размер на този дълг може да се оприличи като айсберг с титаничен кредитен риск“, смятат анализатори от S&P.

Значителен дял от натрупванията е резултат от дейността на специални структури за финансиране на местните власти  което означава, че самите власти няма да изплащат дълговете.

Националната икономика на Китай се забавя и одобрените от Пекин промени в бюджетното законодателство, позволяващи на местните власти да емитират директно облигации, не са достатъчни за финансиране на инфраструктурните проекти за подпомагане на регионалните темпове на растеж. Затова и те прибягват до специалните структури за финансиране, за да набират средства, отбелязват от S&P.

“Според нас е напълно нормално пазарите да се тревожат за стабилността на китайския дълг и увеличените финансови рискове“, смята Лу Ли-Ганг, главен икономист в Citigroup в Хонконг, който очаква в най-скоро време нов натиск върху китайската валута.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Растеж не става само със кредити и бичене на бетон. Трябва и акъл. И то не само такъв, за да копираш нещо от някъде и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още