Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Европейските посланици предупреждават за новия Път на коприната

В обща позиция те предупреждават, че планът се противопоставя на „програмата на ЕС за либерализация на търговията“

Европейските посланици предупреждават за новия Път на коприната

Снимка: Ройтерс

Плановете на Китай да определя търговските пътища на бъдещето по следите на Марко Поло са всичко друго, но не и нови. От години се говори за „Новия път на коприната“. Но едва сега Европа осъзнава както перспективите, така и заплахите.

В една обща позиция, с която разполага германският бизнес всекидневник Handelsblatt, 27 посланици на ЕС в Пекин (без този на Унгария) предупреждават, че инициативата на Китай се противопоставя на „програмата на ЕС за либерализация на търговията“. Същевременно тя премествала „съотношението на силите в полза на субсидирани китайски предприятия“. 

Още по темата

Необичайно острият писмен документ е част от подготовката за предстоящата среща на високо равнище ЕС-Китай през юли. Европейската комисия понастоящем работи по стратегически документ, за да убеди държавите членки да постигнат единен отговор на престижния проект на Китай.

Целта на държавния глава Си Дзинпин е за по-добро свързване на страната с търговските партньори по линия на старите търговски пътища. Общо 900 милиарда долара ще бъдат инвестирани за изграждане на тръбопроводи, електроцентрали, пътища, железопътни линии, пристанища и летища. С проекта Си иска да повтори величието на Китай по времето на Марко Поло.

В допълнение към дългосрочното развитие на нови търговски пътища Новият път на коприната има също краткосрочна полза за Китай. Тъй като строителният бум в Поднебесната империя постепенно затихва, свръхкапацитетите на китайските производители на стомана, цимент и алуминий първоначално ще бъдат използвани от проекти в чужбина.

„Ние не трябва да отказваме да си сътрудничим, а учтиво и категорично да формулираме нашите условия", казва старши дипломат от ЕС пред Handelsblatt. Това включва уверението китайските компании да не бъдат предпочитани при възлагането на обществени поръчки.

Германското министерство на икономиката заявява пред медията, че инициативата „Новият път на коприната" трябва да „отчита интересите на всички участници“.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Азия

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Чайниците от къде имат толкова много пари да инвестират в тоя път и защо ние толкова грижа, че искали да построят някакъв път? Като могат нека да строят. ЕС като са толкова готини и либерални, защо не извадят те 900 млрд долара да инвестират. Или са само либерални като става дума за Истанбулската конвенция :)
Оядоха се западняците и затлъстяха. Трудно се конкурират с чайниците вече и либералният страх ги тресе здравата в момента.

Още от Азия
Ким търси помощта на Путин за решаване на ядрения въпрос