IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hang Seng поведе ръстовете в Азия

Инвеститорите следят развитието на пандемията в Китай и поевтинялата японска йена

12:45 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отбелязаха повишения във вторник, докато инвеститорите продължиха да следят разпространението на коронавируса в Китай и поевтиняването на японската йена, пише CNBC.

Хонконгският показател Hang Seng нарасна с 1,12% до 21 927,63 пункта, подпомогнат от поскъпващите акции на казината и технологичните компании. Сред най-големите печеливши бе JD Health, чиито акции добавиха над 16% към капитализацията си, след като в понеделник платформата обяви, че ще започне обратно изкупуване на акциите си в следващите до две години.

Акциите на компаниите в имотния сектор обаче отбелязаха понижения - ценните книжа на Sunac и на Shimao поевтиняха със съответно около 18% и над 9%.

Индексите на континентален Китай изтриха повишенията и отбелязаха спадове в края на търговската сесия - измерителят Shanghai composite намаля с 0,33% до 3203,94 пункта, а показателят Shenzhen component се сви с 0,46% до 11 895,08 пункта.

Японският бенчмарк Nikkei 225 завърши сесията на зелено с повишение от 1,10% до ниво от 28 252,42 пункта, докато индексът Topix добави 0,93% към стойността си до 1991,66 пункта. Акциите на технологичните компании поскъпнаха, като цената на ценните книжа на Sony се увеличи с 1,81%, докато тази на SoftBank Group отбеляза ръст от 1,89 на сто.

Данните на японското министерство на вътрешните работи и комуникациите във вторник сочат, че безработицата в Япония се е задържала на стабилно равнище през февруари, свивайки се до 2,7%.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 нарасна с 0,7% до 7465,30 пункта, подпомогнат от поскъпващите акции на банките. Южнокорейският измерител Kospi се увеличи с 0,42% до 2741,07 пункта.

Данните във вторник показаха, че продажбите на дребно в Австралия са надминали очакванията, записвайки месечен ръст от 1,8% през февруари. За сравнение - очакванията бяха за повишение от 1,0%.

Индексът MSCI за акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония нарасна с 0,66%.

В центъра на вниманието на инвеститорите бе японската йена, след като в понеделник Японската централна банка (ЯЦБ) предложи да закупи неограничено количество 10-годишни японски ценни книжа за първите четири дни на тази седмица. Впоследствие японската валута поевтинява и се доближи до шестгодишно дъно, докато един щатски долар се обменяше срещу 123,59 японски йени.

Движението в цената на валутата предизвика коментари от властта. Японският финансов министър Шуничи Сузуки увери, че Япония ще следи внимателно обменните курсове, за да избегне "лошо поевтиняване на йената".

Петролът продължава да поевтинява във вторник поради опасения за търсенето, докато инвеститорите очакват заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+.

Новопоявилите се огнища на коронавирус в Китай помрачават перспективите за търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света.

"Шанхай има 4% дял от цялото потребление на Китай на петрол. Пазарите се опасяват, че огнищата може да застрашат ежедневото потребелние на страната от 15,5 млн. барела", смятат анализаторите в ANZ Браян Мартин и Даниел Хайнес.

Цената на биткойна премина прага от 45 хил. долара и изтри загубите си, отбелязвайки ръст от 6,7% до 47 914,35 долара. По време на търговията в Азия обаче криптовалутата поевтиня с около 1% до 47 516 долара, според Coin Metrics.

На азиатските пазари доларовият индекс бе на ниво от 98,988 пункта, падайки от нивата от около 99 пункта, достигнати по-рано. Австралийският долар се обменяше срещу 0,7508 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още