Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Хремава ли е китайската икономика?

Прогнозите за демографското свиване на населението на Китай и засилващият се ефект на американските мита могат да удължат икономическото забавяне

Хремава ли е китайската икономика?

Снимка: Ройтерс

Малко преди последните търговски преговори между Китай и САЩ в Пекин съветникът от Белия дом Кевин Хасет предупреди американските компании, които развиват бизнес в азиатската страна, като Apple например, че много скоро могат да бъдат засегнати от размяната на мита между Вашингтон и Пекин, започнала през 2018 г., тъй като тяхното влияние вече се усеща в Китай, съобщава Quartz. 

Още по темата

“Съществува доста широк кръг от американски компании, които реализират продажби в Китай и които ще бъдат засегнати от понижаване на приходите през следващата година, докато не бъде постигната сделка между двете страни“, сподели Хасет, след като в началото на годината Apple промени съществено своята прогноза за четвъртото тримесечие, обвинявайки забавянето в ръста на икономиката в Китай.

По думите на Хасет това поставя под голямо напрежение азиатската държава.

Ревизията на Apple идва на фона на множеството показатели, които подчертаха икономическия спад в Китай през 2018 г., особено след като САЩ наложиха мита върху вносни китайски стоки за 50 млрд. долара през юли, поставяйки началото на цикъла от ескалиращи митнически навла.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай за периода юли-септември беше 6,5 на сто – най-ниската стойност от финансовата криза насам. През изминалия месец други два ключови производствени измерители отбелязаха подобна тенденция.

Потреблението, което Китай се надява да превърне в ключов двигател на своя растеж, също показа признаци на забавяне,а страната отчете първите годишни данни с понижение в продажбата на автомобили от 1990 г. насам.

Китайската компания за електронна търговия Alibaba преразгледа в края на 2018 г. прогнозата си за годишна печалба към понижение, а потреблението, което представлява три четвърти от брутния вътрешен продукт на страната за 2017 г., вероятно ще бъде със значително по-ниски стойности през изминалата година, смятат от Wall Street Journal.

Американските дипломати, които участват в преговорите, водени от заместник-председателя на търговските преговори Джефри Гериш, се надяваха, че всичко това им дава предимство в разговорите, търсейки начини да принудят Китай да промени политиката си относно държавната подкрепа към компаниите и да купува повече стоки от САЩ.

През последните седмици Китай намали размера на митата за внос на американски автомобили, което американците разглеждат като своеобразен заден ход на китайската дипломация в навечерието на преговорите.

В своята реч за Нова година китайският президент Си Дзинпин сигнализира на своя американски колега Доналд Тръмп, че Китай търси сътрудничество и консенсус. 

Дори размяната на мита да приключи окончателно обаче, има основание да се вярва, че икономическият спад в Китай може да продължи.

Още през 2012 г., когато китайското население в трудоспособна възраст започна да се свива, американският икономист Никълъс Еберщат предупреди, че възрастовите профили на Китай са поразително сходни с тези от Япония през 90-те години на миналия век.

Китай разполага с ограничени възможност за решаване на този демографски проблем, а финансовата предпазливост ще ограничи степента, до която властите ще могат да стимулират икономиката.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Другият вариант е и у ЕС да дойде некой още по-див петел от Тръмп и да върне чрез репресии обратно заводите в Европа, ама тогава - сбогом блян рибенов за евтиния и чиста природа, веита, меита и безполова безметежност... :lol:
1
 
1
 
4
преди 3 месеца
Ай стига глупости бре! Китай го хвана хрема, щот епидемията от свински грип от 2008-2010 в икономиките на САЩ и ЕС ги свали в кома и още не могат да ходят без финансовите патерици на ФЕД и ЕЦБ! Как ще расте икономиката на световната фабрика, когато потреблението в най-големите й пазари е на изкуствено дишане, а дефлацията дебне зад ъгъла с касапския сатър...?!
Нека да е ясно на бройлерите, дет обичат да гълтат тука генномодифициран информационен фураж: когато растежът в Китай стане колкото е сега в Еврозоната, то тя (Еврозоната) вече ше е само зона и спомен за некъв съюз, а ние ше сме зели-дали...
0
 
3
 
3
red6 до: Иван Митев
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Митев, китайците може и да не им е розово положението. Ама ако сравниш преди четвърт век, че там беше едно голямо блато...
0
 
6
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е дай боже такава "хрема" всеки му - ръста да се забави до 6% годишно... След 20 години всяка над 6%.
2
 
0
 
1
преди 3 месеца
Китайската икономика не е с "хрема", а с начало на криза дългов рак.

Още от Азия
Китай търси още „оръжия" в търговската война със САЩ