IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия забрани износа на пшеница с незабавен ефект

Рекордната жега в страната удари добива на пшеница

10:29 | 14.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индия забрани износа на пшеница, на която разчиташе светът, за да се облекчат ограниченията в доставките, предизвикани от войната в Украйна, заявявайки, че продоволствената сигурност на страната е под заплаха, съобщава Bloomberg.

Износът ще бъде разрешен до страни, които имат нужда от пшеница за продоволствена сигурност и въз основа на исканията на правителствата им, заяви генералният директорат по външната търговия на Индия в съобщение от 13 май. Всички други доставки се забраняват незабавно.

Решението да спре износа на пшеница подчертава опасенията на Индия заради високата инфлация, засилвайки хранителния протекционизъм от началото на войната. Правителствата по света търсят начини да гарантират местни хранителни доставки на фона на растящите земеделски цени. Индонезия спря износа на палмово масло, а Сърбия и Казахстан наложиха квоти върху износа на зърно.

Ограничаването на износа ще бъде удар за амбицията на Индия да се възползва финансово от световното рали в цените на пшеницата, след като войната възпря търговците потоци от черноморската житница на света. Внасящите пшеница страни се обърнаха към Индия за доставки, а най-големият купувач Египет наскоро одобри страната като източник на внос на пшеница.

Bloomberg News съобщи по-рано този месец, че рекордната гореща вълна е увредила добивите от пшеница в Индия, карайки правителството да обмисли ограничение на вноса. Министерството на храните заяви, че не вижда причина да контролира износа дори когато правителството снижи оценките за производството на пшеница в Индия.

Доставките с вече издадени неотменими акредитиви ще бъдат разрешени, се посочва в съобщението. Търговците са сключили сделки да изнесат 4 млн. тона досега за 2022-23 г., заяви министерството на 4 май. След Египет Турция също даде разрешение за внос на пшеница от Индия, допълни той.

След като войната удари превоза в черноморския регион, който формира около четвърт от световната търговия с пшеница, Индия се опитва да запълни вакуума. Страната цели износ на рекордни 10 млн. тона за 2022-23 г.

Местните предизвикателства обаче се оказаха в центъра на вниманието през последните седмици. Стотици хектари посеви от пшеница бяха засегнати през най-горещия март в историята на Индия, с което добивът може потенциално да намалее с 50% в някои региона в страната, сочи проучване на Bloomberg.

Това предизвика опасения на местния пазар, където милиони хора зависят от земеделието като основен източник на препитание и храна. Правителството заяви, че покупката на пшеница за неговата програма за хранителна помощ – най-голямата в света, ще бъде по-малко от половината от нивото от миналата година. Забраната за износ вероятно ще навреди на фермерите и търговците, които са натрупали запаси от зърно в очакване на по-високи цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
именно, логистиката е единствения приблем, който е решим!.. за това мрънкам, вкарва се излишна паника в стадото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Знам, знам, Америка могат да гледат и повече, обаче там е бизнес - след 2014 та постоянно намаляват заетите площи, щото след 2014 та и сриват на рублата, изнася от там стана не изгоден за по бедни пазари, като Египет, Алжир и даже Турция и Русия и Украйна логично се намърдаха там. И понеже, за тая година сеитбата мина, въпроса е дали 18те мил тона дето изнася Украйна могат да се компенсират. Та според мен ще могат без проблем, с известни логистични трудности. Като само ние и Румъния, можем да покрием поне 20 % от това количество..Т..е ние можем да дадем поне 1.5 мил. т над средно 4те мил които изнасяме годишно, а румънците поне 2 горница.. Като отчетен факта, че Украйна все пак ще изнесе някакви количества, през пристанищата на Полша, Румъния и вероятно и Германия, наистина тая истерия с пшеницата, ми идва в малко повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
и не само.. за това написах зърно. по онова време работих в един от 4те най големи търговци в света (два от големите имат офис в София). и горе долу виждах какви количества имахме по складовете...много е, баце!!! иначе в северна америка гледат и жито, колкото две украйни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 1 година
Тръмп натискаше Китай за соята, не за пшеница :) Само отбелязвам.Иначе сериозен проблем с пшеницата едва ли ще има, освен може би логистични. Ние само завършваме миналата стопанска година с около 2 мил тона излишък, месец преди новата жътва. За сега, по всичко личи, че и тая година реколтата ще е супер, поне 6 мил.тона. Т е само ние до края на годината може да изнесем поне 5 мил. т, като пак останем с резерв за поне 2 г.. Т е само ние и Румъния можем да осигурим около 10 мил. т. или малко над половината от износа на Украйна.. Стига Киро *** и Асен да спрат да се месят и да прецакват пазара с глупостите си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
това джурналята сте способни да направитв от мухата, слон.... само паникьосвате стадото! Тръмпича до преди 2-3 години натискаше китай да им купува зърното, щото имат в излишък... сега обаче иде глад, след 3 месеца война... а кво стана с чиповете? или и тоя проблем умре с ковида?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още