Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай и 14 страни сключиха най-голямото търговско споразумение

Пактът RCEP обхваща 2,2 милиарда души и около една трета от глобалната икономическа продукция

Китай и 14 страни сключиха най-голямото търговско споразумение

Подписването на споразумението. Снимка: EPA/LUONG THAI LINH

 

Въпреки търговския конфликт със САЩ Китай подписа най-голямото споразумение за свободна търговия в света с 14 азиатско-тихоокеански държави. След осем години преговори подписването се състоя в неделя в края на виртуалната среща на върха на общността на държавите от Югоизточна Азия Asean в столицата на Виетнам Ханой. "Регионалното, всеобхватно икономическо партньорство" или RCEP, както се нарича съкратено пактът, обхваща 2,2 милиарда души и около една трета от глобалната икономическа продукция.

Споразумението намалява митата, определя общи правила за търговия и по този начин улеснява веригите за доставка. То включва търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права. RCEP означава „Регионално всеобхватно икономическо партньорство“. В допълнение към втората по големина икономика Китай участват и десетте държави от Asean Виетнам, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Филипини, Мианмар, Бруней, Лаос и Камбоджа, Япония, Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия.

Още по темата

Особено на фона на продължаващата търговска война със САЩ пактът за свободна търговия е голям успех за комунистическото ръководство в Пекин. Според експерти споразумението ще насърчи икономическата интеграция в Азиатско-Тихоокеанския регион и ще противодейства на протекционистичните тенденции. Преди коронакризата страните от RCEP представляваха 29 процента от общия обем на търговията - малко по-малко от ЕС, който генерира 33 процента. Делът на общността RCEP вероятно ще се увеличи, както очакват експертите.

„RCEP ще прекрои икономическата и стратегическа карта на Индийския и Тихия океан“, казва пред DPA Джефри Уилсън от Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI). Пактът за свободна търговия е от „огромно значение“, смята той. И също така ще „даде тласък“ на усилията за икономическо възстановяване след пандемията.

Споразумението беше предшествано от 31 кръга преговори и 18 министерски срещи. Самоналожените срокове не бяха спазени шест пъти. В крайна сметка споразумението беше особено зависимо от Индия, която не искаше да се отвори толкова далеч. Въпреки това, когато Ню Делхи се оттегли от преговорите в края на миналата година, пътят за споразумението беше отворен.

Въпреки че преговорите в Asean се провеждаха виртуално, Тръмп не присъства на срещата на върха за трета поредна година. Докато влиянието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион отслабва под негово управление, Китай разширява влиянието си още повече. 

Още по темата

Остава да видим дали САЩ ще се присъединят към транстихоокеанското партньорство по време на управлението на новия президент Джо Байдън – нещо, което също ще изисква одобрението на Конгреса. Експертите посочват, че и двата пакта за свободна търговия не са в конкуренция помежду си и членството не се изключва взаимно. По-скоро новото споразумение за RCEP с Китай би сработило като допълнение. Япония, Виетнам, Сингапур, Бруней, Малайзия, Австралия и Нова Зеландия са членове и на двете споразумения – RCEPи CPTPP. 

Новият пакт за свободна търговия обаче не означава, че всички проблеми между търговските партньори са разрешени или че отделните държави не са загрижени за нарастващата зависимост от Китай. В момента Япония преразглежда веригите си за доставка в Китай. Между Австралия и Китай също има конфликти, защото Пекин ограничава вноса от Австралия поради политическо напрежение.

Споразумението обаче демонстрира, че азиатско-тихоокеанските икономики са много скептично настроени към т. нар. технологичното и икономическо „отделяне“ от Китай, прокламирано от правителството на Тръмп.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
0
 
6
michaelis23 до: julian12
преди 2 седмици
Guangzhou Tianhe District China Walking Tour (2019)
https://www.youtube.com/watch?v=3nhQzkckOdo
-------------------------------------------------------------------
амииии тези ....
4
 
2
 
5
julian12 до: michaelis23
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
И като дойде комуниста на власт който коли и беси еднолично за всяка подиграва срещу него и като въведат социалната система да не можеш да мърдаш от село и да си купиш кило сирене щото си го критикувал е те тогава ще те питам кой господар предпочиташ, жълт или рептил
5
 
4
 
4
дядя Вова до: michaelis23
преди 2 седмици
"което е и целта на занятието, всъшнос то Сашеци са си чал с некролога и рептилата "

... и чин-чин :)
5
 
6
 
3
преди 2 седмици
и ако целата раота извършва платингяс в нещо различно от долари / swift, което е и целта на занятието, всъшнос то Сашеци са си чал с некролога и рептилата
9
 
3
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Най-голямото търговско споразумение се нарича ЕС.

Още от Азия
Южнокорейският капиталов пазар поведе по ръст сред азиатските борси