IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Индия затоплят отношенията около граничния спор

В състояние сме да водим политическото и икономическото развитие на света в една по-справедлива посока, посочиха премиерите на двете страни

15:30 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Моди и Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Моди и Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Китай и Индия са предложили мерки за преодоляване на продължителния спор около граничните зони. Пекин се опитва да премахне объркването в отношенията, укрепването на които може да промени световния политически ред, пише руският портал "Вести".

Китайският премиер Ли Къцян се срещна с индийския си колега Нарендра Моди във втората среща помежду им по време на тридневното си посещение в Китай. По време на двустранните разговори Къцян и Моди се ангажираха да засилят сътрудничеството между двата азиатски гиганта.

"Ние сме в състояние да ръководим политическото и икономическото развитие на света в една по-справедлива и балансирана посока", каза Ли.

Двете страни се договориха да започнат годишни взаимни визити между военните и да разширят обмена на опит между граничната охрана и да започнат да използват военна гореща линия, което се обсъжда през последните години за решаване на гранични инциденти.

Напрежението между Китай и Индия се повишили през миналата година именно поради спорната граница. Китай има претенции повече от 90 хил. кв. км, контролирани от Ню Делхи в източния сектор на Хималаите.

Индия пък твърди, че Китай е иззел 38 хил. кв. км на запад от платото Аксай Чин. Индия също подозира Китай в подкрепа на главния ѝ конкурент – Пакистан.

"И двамата вярваме в поддържането на темпото на преговорите между специалните представители по граничния въпрос да намери решение, което е справедливо и разумно", отбеляза още пред репортери Ли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още