Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай изпълнява наполовина търговското си споразумение със САЩ

Властите в Пекин са внесли индустриални, земеделски и енергийни стоки за 11,7 млрд. долара от САЩ през септември

Китай изпълнява наполовина търговското си споразумение със САЩ

Снимка: Bloomberg LP

Вносът на американски стоки в Китай е достигнал едва около 53% от договорените продукти и услуги за допълнителни 200 млрд. долара в рамките на търговското споразумение, подписано миналата година – много по-малко от договорената цел, съобщава Bloomberg.

Властите в Пекин са внесли индустриални, земеделски и енергийни стоки за 11,7 млрд. долара от САЩ през септември, показват изчисленията на Bloomberg, базирани на данни от митническата агенция на страната.

От администрацията на американския президент Джо Байдън вече заявиха, че искат да подсилят ангажимента на Китай в споразумението, но двете страни остават с доста раздалечени позиции по икономическите и търговски въпроси.

През юли финансовият министър на САЩ Джанет Йелън изрази съмнения относно търговската сделка с Китай, първото ясно изявление на администрацията на Джо Байдън, в което подробно се мисли за бъдещето на споразумението между двете най-големи икономики в света.

„Моето лично мнение е, че митата не бяха въведени по много обмислен начин“, каза тя в интервю за New York Times. „Митата са данъци върху потребителите. Сделката, която предишната администрация е договорила, наистина не отговаря в много отношения на основните проблеми, които имаме с Китай“, коментира тогава Йелън.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще повиши договорните цени на въглищата през 2022 г.