IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижава митата на над 1500 вносни стоки от 1 ноември

Възможно е намалението да обхване и американски стоки, които са обект на по-високи налози в рамките на търговската война със САЩ

17:40 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще намали митата върху редица вносни стоки, включително машинно оборудване, хартия, текстил и строителни материали от 1 ноември. Това ще намали разходите за потребителите и компаниите на фона на продължаващото разрастване на търговската война със САЩ.

В рамките на решението с по-ниски налози ще бъдат 1585 продукта, съобщиха държавни медии, цитирани от Bloomberg.

Комбинацията между последните облекчения и намаляването на мита по-рано през годината ще облекчи тежестта върху потребителите и компаниите с около 60 млрд. юана (8,7 млрд. долара), съобщава китайското държавно радио.

Тепърва китайското правителство трябва да разясни как съкращението на налозите ще се прилага за американските стоки, засегнати от търговския конфликт между двете държави.

На теория едни и същи стоки могат да имат едновременно по-ниски основни мита и все пак да бъдат обложени с допълнителни налози в отговор на търговските мерки на президента Доналд Тръмп. Това дали включените в търговската война продукти ще бъдат засегнати и от новото съкращаване на митата зависи от това кои точно стоки китайското правителство е включило в списъка си, чието съдържание все още не е известно.

Средното мито за някои машини ще бъде намалено до 8,8% от 12,2%. За текстила и строителните материали налозите ще са 8,4% от 11,5%, а за хартията и някои други стоки – 5,4% от 6,6%.

решението на Пекин идва след въвеждането на друга подобна мярка по-рано тази година, чиято цел бе да се намалят цените върху вносните стоки, за да се стимулира потреблението и е в унисон с обещанието на властите за стимулиране на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още