IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите се сви за първи път от началото на пандемията

Преди месец страната въведе строги мерки срещу разпространението на делта варианта, включително ограничения на пътуванията, масово тестване и карантина

10:47 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Делта вариантът на коронавируса нанесе удар по китайската икономика през август, като секторът на услугите се сви за първи път от февруари миналата година, а този на производството пострада от проблемите с веригата на доставки.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството се сви до 50,1 пункта от 50,4 пункта през юли, показват данни на националната статистика. Това е малко под очакванията на анализатори в проучване за Bloomberg.

Измерителят за сектора на строителството и услугите пък потъна до 47,5 пункта, показвайки свиване за първи път от избухването на пандемията през първото тримесечие на миналата година.

Прагът от 50 пункта разделя свиването от растежа.

Преди около месец Китай въведе строги мерки за ограничаване на разпространението на делта варианта, включително ограничения на пътуванията, масово тестване и карантина. Икономическото доверие на по-малките бизнеси за месеца се понижава, а потребителите ограничават разходите. Частичното затваряне на второто по големина контейнерно пристанище в страната също затрудни търговията.

„Днешните данни отразяват отново големите и систематични шокове в сектора на услугите заради свързаните с Covid ограничения“, каза Лиу Пиециен, икономист за Китай на Natwest Markets. Въпреки че има място за възстановяване при PMI индекса за услугите през идните месеци, тъй като пикът вече е под контрол, то Covid ще продължи да тежи върху сектора, допълни тя.

В същото време по-слабото търсене се отрази и на производството, като подиндексът за нови поръчки също спадна под 50 пункта за първи път от февруари 2020 г.

Износът също трябваше да понесе удар, въпреки че някои купувачи в чужбина заявяват поръчките си за коледните празници по-рано от обичайното тази година, притеснени от възможността за забавяния. Подиндексът за нови поръчки се понижава до 46,7 пункта през август от 47,7 пункта месец преди това. Износителите трябваше да се изправят пред редица предизвикателства тази година, включително недостиг на контейнери и по-високи такси за транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още