Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Обединените арабски емирства намаляват дълговете на гражданите си

Програмата, обявена от централната банка на страната, е насочена към заеми, които се равняват на над 50% от месечната заплата на съответния кредитополучател

Обединените арабски емирства намаляват дълговете на гражданите си

Снимка: Архив Ройтерс

Обединените арабски емирства стартираха програма, която има за цел да намали дълговете бреме на своите граждани, докато богатата на петрол страна от Персийския залив се бори със забавянето на икономиката, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Програмата, обявена от централната банка на страната, е насочена към заеми, които се равняват на над 50% от месечната заплата на съответния кредитополучател. Вноските ще бъдат намалени до половината от заплатата на съответното лице или до 30% от пенсията. Лихвеният процент няма да надвишава тримесечния междубанков лихвен процент.

Арабските монархии в Персийския залив често „спасяват“ гражданите си, като отписват дълговете им, което е част от неписан социален договор, който предлага щедри облаги в замяна на политическа лоялност. Критици обаче твърдят, че подобни действия насърчават безотговорното взимане на заеми. По-голямата част от населението на Обеднените арабски емирства се състои от емигранти.

Програмата за намаляване на дълговото бреме се обявява в момент, когато икономиката на страната се опитва да се справи с продължаващото над четири години задържане на ниски цени на петрола и поевтиняване на цените на недвижимите имоти. От данните за бизнес активността през миналия месец стана ясно, че компаниите във втората по- големина арабска икономика съкращават работни места с най-бързи темпове от почти едно десетилетие.

Обявената от централната банка програма обхваща покриването на дългове по лични заеми, заеми за покупка на автомобили, овърдрафт и кредитни карти, отпуснати преди май 2011 г. Няма да се покриват ипотеки или заеми за акции. Банките ще започнат да приемат заявления през април.

Гражданите, от своя страна, които се възползват от програмата, ще трябва да гарантират, че няма да кандидатстват за нови кредити от банки или финансови институции през периода на погасяване на намаления дълг.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Азия икономиката на ОАЕ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Тръмп: Търговските преговори с Япония напредват