IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията за работа за жените в Афганистан може да намалят БВП с 5%

Жените представляват 20% от работната сила в страната и спирането им от работа може да намали с половин милиард долара потреблението на домакинствата

21:30 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Афганистанки протестират в Кабул с искане за отваряне на училищата за момичетата и осигуряване на възможност да работят. Снимка: БГНЕС/EPA/STRINGER</em></p>

Афганистанки протестират в Кабул с искане за отваряне на училищата за момичетата и осигуряване на възможност да работят. Снимка: БГНЕС/EPA/STRINGER

Ходът на талибаните да ограничат правата на жените да работят може незабавно да струва на афганистанската икономика до 1 млрд. долара, или 5% от БВП, се казва в нов доклад на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), цитиран от Bloomberg.

Докладът рисува мрачна картина за икономиката на Афганистан, която е под натиск поради ускоряващата се инфлация и финансова криза.

Жените представляват 20% от работната сила в страната и спирането им от работа може да намали с половин милиард долара потреблението на домакинствата, се изчислява още в доклада.

През уикенда изпълняващият длъжността министър-председател на талибаните Мула Мохамед Хасан потърси глобална помощ за предотвратяване на по-нататъшна криза и увери, че правата на жените ще бъдат защитени въз основа на законите на шериата, съгласно които те могат да учат и работят. Въпреки че той не е първият представител на новото афганистанско правителство, който търси помощ, администрацията му не е дала ясни насоки как ще бъдат подкрепени жените.

В доклада се посочва, че от идването си на власт през август талибаните са наредили на всички жени държавни служители да останат вкъщи и са забранили на повечето момичета да ходят на училище. Само малък брой жени в основни услуги като медицински сестри са били помолени да възобновят работа.

"Искам да кажа много ясно, че няма истинско пълно възстановяване на афганистанската икономика без участието на жените", казва в интервю Абдала ал Дардари, ръководител на ПРООН. "Нашите първоначални резултати показват, че приносът на образованите жени за производителността в Афганистан е по-висок от този на мъжете със същото ниво на образование".

Ограничаването на социалния живот на жените, включително на заетостта, увеличава несигурността в Афганистан, като страната е в затруднение заради внезапното замразяване на международната помощ, която допринася с цели 40% към нейния БВП и формира 80% от бюджетните разходи, се казва в доклада.

БВП на страната се очаква да се свие с 20% в рамките на една година и спадът може да се ускори до 30% през следващите години, изчисляват още от ПРООН. Над 9 млрд. долара от резервите на Афганистан в чужбина остават замразени от САЩ и техните западни съюзници поради опасения за продължаващите връзки на талибаните с тероризма, нарушенията на правата на човека и неуспеха да се изгради приобщаващо правителство. Талибаните непрекъснато настояват тези средства да бъдат освободени - искане, повторено и от служебния премиер Хасан.

Афганистан ще се нуждае от 6 до 8 млрд. долара международна безвъзмездна помощ годишно за финансиране на основни услуги, подкрепа на растежа и поддържане на миротворческите усилия, каза Ал Дардари. Страната ще се нуждае от приблизително 2 млрд. долара, за да повиши доходите на хората в крайна бедност, за да избегне хуманитарна катастрофа, добави той.

Молбата на талибаните към света да освободи активите и да възобнови помощта може да помогне "в много краткосрочен план", въпреки че по-големият проблем е да се укрепят слабите институции на Афганистан, смята Аднан Мазарей, старши научен сътрудник в базирания във Вашингтон Институт за международна икономика "Петерсън". "Властите се прострелват в крака по много начини, включително с ограниченията за жени и други."

Ключови факти и цифри за жените в Афганистан

- Според доклада на ООН икономическият ефект от образованието на момиче в Афганистан е повече от два пъти по-голям от това от образованието на момче.

- Страната беше на 166-о място от 167 държави в индекса за развитие на половете на ООН през 2019 г.

- Повече от една четвърт от 400 хил. държавни служители в Афганистан са жени. На тях им е забранено да работят, докато не бъдат въведени процедури, свързани с шериата, за да се гарантира тяхната безопасност.

- Милиони жени гласуваха на последните избори и 89 от 352-мата депутати в парламента бяха жени.

- Талибаните представиха кабинет от 53 членове през септември, в който нямаше нито една жена. В предишното правителство имаше 13 жени министри и заместник-министри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още