IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панически разпродажби на китайски акции в най-големия срив от 2008 г.

Опасенията за близките отношения на Пекин с Русия и новите регулаторни рискове предизвикаха паническите продажби в Китай и Хонконг

12:15 | 14.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Някои провинции в Китай отново затягат мерките за борба срещу коронавируса. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Някои провинции в Китай отново затягат мерките за борба срещу коронавируса. Снимка: Bloomberg LP

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион показаха разнопосочни движения в понеделник, докато инвеститорите следят вълната от Covid в Китай. Китайските акции, листвани в Хонконг, преживяха най-лошия си ден от световната финансова криза насам, тъй като опасенията за близките отношения на Пекин с Русия и новите регулаторни рискове предизвикаха панически продажби.

В понеделник индексът Hang Seng China Enterprises затвори със спад от 7,2%, което е най-големият спад от ноември 2008 г. насам. Индексът Hang Sang Tech Index се срина с 11%, отбелязвайки най-лошия си спад от стартирането на измерителя през юли 2020 г., като изтри 2,1 трилиона долара от пика, достигнат година по-рано, предава Bloomberg.

Широките разпродажби последваха статии в медии, позоваващи се на твърдения на американски официални лица, според които Русия е поискала от Китай военна помощ за войната си в Украйна. Въпреки че китайските власти отрекоха истинността, търговците все още се притесняват, че потенциалната увертюра на Пекин към Владимир Путин може да доведе до глобална реакция срещу китайските фирми, дори до санкции. Междувременно цените на петрола продължиха да бъдат нестабилни на фона на войната между Русия и Украйна.

Към всичко това може да добавим и регулаторни проблеми - Tencent Holdings Ltd. е изправена пред възможна рекордна глоба за нарушаване на правилата за борба с прането на пари, което доведе до срив на акциите с близо 10% в понеделник. Съществува и риск китайските фирми да бъдат отписани от борсата в САЩ, защото отказват да предоставят счетоводните си книги пред американските регулатори.

Индексът Hang Seng в Хонконг спадна с 4,97% за деня до 19 531,66 пункта, като китайските технологични акции претърпяха силни поражения: Tencent бе надолу с 9,79%, Alibaba - с 10,9%, а Meituan - с 16,84%. Технологичният подиндекс на Hang Seng се срина с 11,03% до 3 778,60 пункта.

Акциите в континентален Китай затвориха с понижения, като Shanghai composite спадна с 2,6 % до 3223,53 пункта, а индексът в Шънджън загуби 3,083% до 12 063,63 пункта.

В момента Китай преминава през нова вълна от коронавирус - най-тежката, откакто страната затегна мерките срещу пандемията през 2020 г., а големите градове, включително Шънджън, бързат да ограничат бизнес активността. От другата страна на границата на Шънджън специалният административен район Хонконг също се бори с възобновяването на случаите на Covid през последните седмици.

„В Китай се наблюдава най-голямата вълна от Covid след края на националните блокади през март 2020 г.", пишат в бележка от понеделник Реймънд Йънг и Джаопен Син от ANZ Research.

„Ако мерките за затваряне бъдат удължени, икономическият растеж на Китай ще бъде значително засегнат. За нас е твърде рано да променим прогнозата си за растежа на БВП (5,0%) за 2022 г., но сме предпазливи за въздействието на частичното блокиране в икономически богатите провинции", казват те.

Акциите на Hon Hai Precision Industry, известна още като Foxconn, поевтиняха с 0,97%, тъй като основният доставчик на Apple обяви в понеделник, че е преустановил дейността си в китайския град Шънджън, за да спази местните ограничения за Covid. Тайванският индекс Taipex завърши търговския ден без съществени изменения на ниво от 17 263,04 пункта.

Южнокорейският Kospi се понижи с 0,85%.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 0,58% и затвори на ниво от 25 307,85 пункта, докато индексът Topix напредна с 0,71% до 1812,28 пункта. S&P/ASX 200 в Австралия нарасна с 1,21% до 7149,40 пункта.

MSCI за акциите от Азиатско-тихоокеанския регион извън Япония спадна с 2,07%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Мдааа- пропагандното оръжие на кремъл се обърна срещу самият кремъл- от това по-добра новина е само новината за официалното обявяване на фалита на русия и прекратяване на финансирането на руската война в Украйна, която много бързо и внезапно може да прерастне в трета световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още