IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай

След атаката над военно училище близо до Полша САЩ предупредиха, че НАТО ще отговори, ако неин член бъде ударен

07:32 | 14.03.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/DUMITRU DORU</p>

Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Проведеният през уикенда руски въздушен удар по украински военен тренировъчен център в близост до полската граница ясно показа опасностите, които крие стремежът на Запада да окаже оръжейна подкрепа на Киев, като същевременно избягва пряк конфликт с ядрения противник.

При въздушния удар в съоръжението в Яворив на по-малко от 15 км от полската граница рано в неделя, далеч на запад от мястото, където е съсредоточен конфликтът, бяха убити 35 души. Ударът се случи един ден, след като Москва предупреди Запада, че ще разглежда доставките на оръжие за Украйна като легитимни цели. Във военното училище там са се обучавали и военни от НАТО преди началото на военния конфликт.

Ракетната атака разтревожи населението в съседния граничен регион на Полша. „Войната никога досега не е била толкова близо до нас", казва в неделя пред полската телевизия жител на Корчова. "Чух експлозиите."

Друга жена съобщи, че прозорците ѝ са потреперили. „Беше като земетресение". Жител на Пржемисъл разказва за нервното си настроение в интервю за вестник Gazeta Wyborcza.

Голяма част от военната помощ от Запада - един от най-големите трансфери на оръжия в историята - преминава през Полша в Западна Украйна, което е част от тънката граница, по която САЩ и техните съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) вървят между военната помощ за Украйна и предоставянето на войски или налагането на забранена за полети зона, за която Украйна настоява.

Разширяването на руската агресия до цел в близост до Полша също така увеличава риска от навлизане на войната на територията на НАТО, за което САЩ предупредиха, че ще се третира като нападение срещу алианса. Всеки удар по Полша ще доведе до „пълната мощ на алианса на НАТО в отговор на него", заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, в интервю в неделя за предаването Face the Nation на CBS News.

Руското министерство на отбраната заяви, че предстоят още нападения, насочени към линиите за доставки и чуждестранните наемници, подкрепящи Украйна. Късно в неделя Русия официално потвърди за нападението над базата. Говорител на руското министерство на отбраната заяви, че „до 180 чуждестранни наемници" са били убити при нападението срещу учебния център. Преди това Украйна съобщи, че при нападението са загинали 35 души, а 134 са били ранени. Освен това са унищожени много оръжия, доставени от чужди държави, заяви руската страна. Русия ще продължи да атакува чуждестранните наемници.

Въоръжението, доставяно на Украйна от САЩ и европейските им съюзници - особено противотанковите и зенитните оръжия - играе важна роля за спирането на напредъка на руските сухопътни войски, които претърпяха тежки загуби на север, докато се опитваха да обкръжат украинската столица Киев.

Но украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че само военната помощ може да се окаже недостатъчна, за да може Украйна да отблъсне руската инвазия, и все по-настойчиво призовава за създаване на зона, забранена за полети, която да защитава доставките, влизащи в страната, и бежанците, бягащи към съседните страни.

САЩ и европейските им съюзници заявиха, че забранена за полети зона, която включва военновъздушните сили на други държави, рискува да доведе до ескалация на конфликта, тъй като би била ефективна само ако има възможност да възпира руски самолети. Миналата седмица САЩ също така отказаха да подкрепят полския план за предоставяне на САЩ на бойни самолети МиГ-29 съветско производство, след като САЩ бяха повдигнали въпроса за перспективата Полша да достави самолетите директно на Украйна.

И докато Западът помага на Украйна, Русия е поискала от Китай военно оборудване и друга помощ за военните си усилия, твърдят американски служители, които не уточняват какво точно е поискала Русия.

Новината за искането на руския президент Владимир Путин за помощ от Пекин, съобщена първо от Washington Post, се случва в момент, в който Съливан заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски служител и да обсъди Украйна. Срещата ще е с китайския посланик в Италия Ян Цзечи. Съветникът по националната сигурност на САЩ предупреди дистанционно китайското правителство за сериозните последици, ако Китай помогне на Русия да заобиколи международните санкции. Руското искане за подкрепа с оръжие от Китай породи опасения в Белия дом, че Пекин може да подкопае усилията на Запада да помогне на украинските сили да защитят страната си. Съливан ще изложи американските опасения, като същевременно ще изясни последствията и нарастващата международна изолация на Китай, каза той.

А зам.-държавния секретар на Съединените щати Уенди Шърман, твърди, че санкциите вече дават резултат. „Натискът започва да дава известен ефект. Виждаме някои знаци на желание за истински, сериозни преговори," казва Шърман пред Fox News. По думите ѝ обаче руският президент Владимир Путин е готов да "унищожи Украйна".

Междувременно според информация в медиите Рамзан Кадиров, лидер на руската република Чечения, е заминал за Украйна. Чеченският телевизионен канал "Грозни" публикува в канала си в Telegram видеоклип, за който се твърди, че показва Кадиров в затъмнена стая. Според информацията той разговаря с чеченски войници за военна операция, проведена на седем километра от украинската столица Киев. Остава неясно къде и кога се е състояла срещата. Кадиров е смятан за близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

По-късно самият Кадиров потвърди в Telegram, че „наскоро е бил на 20 км от Киев“. И завършва със съобщението, че ще „внесе интрига“: „А може би вече сме в Киев и просто чакаме нужната команда? Ние сме в ежеминутна готовност. По волята на Всевишния. Нека възтържествува справедливостта“, казва Кадиров.

А по последна руска информация анексираният от Русия Кримски полуостров и Донбас в Източна Украйна сега вече са свързани със сухопътен коридор. За това информира вицепремиерът на кримското правителство Георги Мурадов пред руската държавна агенция „Риа Новости“ в понеделник. „Автомобилният път от Крим до Мариупол е взет под контрол", цитира „Риа Новости“ думите на Мурадов. Няма потвърждение за това от страна на Украйна.

Според Мурадов това може да помогне за снабдяването на хората в Донецка област с хуманитарни стоки. В същото време, според Киев, руските войски са блокирали конвой с помощи за обсадения пристанищен град Мариупол в Донецка област в неделя.

Наблюдателите предполагат, че една от целите на руската агресивна война в Украйна е сухопътен коридор от сепаратистките райони в Източна Украйна, граничещи с Русия, до Кримския полуостров.

А междувременно в редовното си видео обръщение украинският президент Зеленски отново призова за създаване на забранена за полети зона след тежката руска ракетна атака срещу военната база близо до полската граница. В късното си видеообръщение в неделя той заяви, че ясно е информирал западните правителства за заплахата за базата, която е център на сътрудничество между украинските сили и НАТО. Фактът, че само на 25 километра от полската граница са загинали 35 души и са ранени 134, е „черен ден", каза той. Било „само въпрос на време" руски ракети да ударят и територията на НАТО. Военните експерти смятат, че е малко вероятно създаването на забранена за полети зона да доведе до ядрена конфронтация между НАТО и Русия. Украинският президент смята организирането на среща на държавните глави на двете страни за важна задача в преговорите между Украйна и Русия.

„Нашата делегация има ясна задача - да направи всичко възможно, за да се състои срещата на президентите", заяви Зеленски във видеообръщение, публикувано в нощта срещу понеделник. Той бил сигурен, че всички чакат тази среща. „Това е труден път, но е необходим за получаването на ефективни гаранции“, добави той.

А междувременно според Financial Times Европейският съюз готви нова серия от санкции, този път персонално срещу Роман Абрамович и още 14 човека. Според Financial Times сред обсъжданите мерки са и наказания срещу руски държавни предприятия, забрана на вноса на желязо и сателитна продукция и на нови инвестиционни проекти.

А междувременно руска православна църква в Амстердам обяви, че ще се отдели от Московската патриаршия. Това е първият известен случай на базирана на Запад православна църква, която прекъсва връзките си с Москва заради инвазията в Украйна.

„Свещениците единодушно обявиха, че вече не е възможно да функционират в рамките на Московската патриаршия и да осигуряват духовно безопасна среда за нашите вярващи“, се казва в изявление на духовенството, публикувано на уебсайта му. "Това решение е изключително болезнено и трудно за всички засегнати“, поясняват от De Re Militari.

В изявлението се казва, че руската православна енория „Свети Николай Мирликийски“ е поискала от руския архиепископ на епархията на Нидерландия, който се намира в Хага, да предостави на църквата „канонично прекратяване“. Духовенството на енорията е поискало да се присъедини към Вселенската Константинополска патриаршия, разглеждана като съперник на Руската православна църква.

Позицията на руския патриарх Кирил относно войната в Украйна доведе до безпокойство сред някои руски православни свещеници, които възразяват срещу нахлуването в страна, често наричана в религиозните кръгове „братска нация“. А над 280 руски православни свещеници и църковни служители от цял свят подписаха отворено писмо, в което изразяват противопоставянето си на руската инвазия в Украйна.  В него се казва, че тези, които са дали „убийствени заповеди“, очакват „вечни мъки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Продължение-Раздел III. Унищожаване на групи от населението (геноцид) и апартейд (Загл. доп. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.)Чл. 416. (1) Който с цел да унищожи изцяло или отчасти определена национална, етническа, расова или религиозна група:а) причини смърт, тежка телесна повреда или постоянно разстройство на съзнанието на лице, принадлежащо към такава група;б) постави групата в такива условия на живот, които водят към нейното пълно или частично физическо унищожение;в) предприема мерки, насочени към възпрепятствуване раждаемостта сред такава група;г) насилствено предава деца от една група в друга,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва за геноцид с лишаване от свобода от десет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.(2) (Предишен чл. 417 - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който извърши приготовление към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.(3) (Предишен чл. 418 - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който явно и пряко подбужда към геноцид, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.Допълнителни разпоредби (Загл. изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Чл. 419. Съобразно с различията по предходните членове се наказва и онзи, който съзнателно допусне негов подчинен да извърши предвидено в тази глава престъпление.Чл. 419а. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.(2) Който подбужда другиго към престъпление по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до една година.Поведението на руския президент е съставомерно на всички гореизброени разпоредби на българския НК. Следователно е напълно нормално един юрист да се запита- какви правни норми/ ценности/цивилизационен код има този, който защитава извършителя на всички цитирани правни норми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Пробоно от мен- НК изм. ДВ. бр.84 от 8 Октомври 2021г.Чл. 409. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.Раздел II. Престъпления против законите и обичаите за водене на войнаЧл. 410. Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война:а) извърши или заповяда да се извършат спрямо ранени, болни, корабокрушенци или санитарен персонал убийство, изтезания или нечовешко третиране, включително биологически експерименти, причини или заповяда да се причинят на такива лица тежки страдания, осакатявания или друго увреждане на здравето;б) извърши или заповяда да се извършат значителни разрушения или присвоявания на санитарни материали или инсталации,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва с лишаване от свобода от пет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.Чл. 412. Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война:а) извърши или заповяда да се извършат спрямо гражданското население убийства, изтезания, нечовешко третиране, включително биологически експерименти, причини или заповяда да се причинят тежки страдания, осакатявания или други сериозни увреждания на здравето;б) вземе или заповяда да се вземат заложници;в) извърши или заповяда да се извършат незаконни депортирания, преследвания или задържания;г) принуди гражданско лице да служи във въоръжените сили на неприятелска държава;д) лиши гражданско лице от правото му да бъде съдено от редовен съд и по редовна процедура;е) незаконно или произволно извърши или заповяда да се извършат разрушения или присвоявания на имущества в големи размери,(изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) се наказва с лишаване от свобода от пет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна.Чл. 414. (1) Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война унищожи, повреди или направи негодни културни или исторически паметници и предмети, произведения на изкуството, сгради и съоръжения с културно, научно или друго хуманитарно предназначение, се наказва с лишаване от свобода от една до десет години.(2) Същото наказание се налага и на онзи, който открадне, противозаконно присвои или укрие предмети, посочени в предходната алинея, или наложи по отношение на такива предмети контрибуция или конфискация.Чл. 415. (1) (Доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война използува или заповяда да бъдат използувани ядрено, химическо, бактериологическо, биологично или токсично оръжие или непозволени средства или начини за водене на война, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.(2) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Ако от това са настъпили особено тежки последици, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор без замяна.Чл. 415а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който предприема военни приготовления за използване на ядрено, химическо, бактериологическо, биологично или токсично оръжие като метод за водене на война, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Впрочем каква е твоята специалност като юрист, защото нещо не си запознат с доста аспекти на правото?...'' Отговор- НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ПРАВО" И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ "ЮРИСТ"Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2001 г.) Висше образование ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "Право" се придобива на образователната и квалификационна степен "магистър" във факултет във висше училище, което отговаря на изискванията на Закона за висшето образование и на тази наредба.Видно е, че не сте запознат с горепосоченият факт и сте формирали представи,които не кореспондират с обективната действителност, по отношение на специалността ''Право'' в Р.България, но въпреки това, с апломб коментирате от позицията на лице, което се представя за изключително сведущо в специалността ''право'' и което е правоспособен юрист. Толкова от мен- всеки мой бъдещ отговор би следвало да се счита за упражняване на адвокатска професия, съгласно чл.24 ал.1 от ЗАдв., за която законна дейност се следва съответното адвокатско възнаграждение на основание чл. 36 ал.1 от Закон за адвокатурата/ ЗАдв./.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Добре че американските генерали не са наркоманци като съливан. А това, че Русия искала военна помощ от Китай е смешно. И без чужда помощ 170 000 руснаци мачкат като хлeбaрки половин милион укрoпска пaплaч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Вие озверелите русoфоби тотално ли си загубихте ума? Искате ядрена война? Заради едни укрoпи нацисти? Ами като ги обичате толкова, хващайте шмайзерите и заминавайте - Укрoпия набира пушечно месо !!! Юристът - значи ако ракета паднела в полша, това значи война... но когато укрoпски ракети и снаряди при обстрела на Донбас падаха на руска територия, това не беше нищо и после Путин беше агресорът? Що за юрист си ти, щом смяташ, че едни и същи правила важат или не важат според ситуацията и участниците в нея? Пропагандираш война срещу цивилни? Впрочем каква е твоята специалност като юрист, защото нещо не си запознат с доста аспекти на правото? Или за Русия такива работи не важат? Русофобченца, наясно ли сте, че при ядрена война, вашите вдъхновители или дори работодатели имат под 5% шанс изобщо да оцелеят? Защото ТОЧНО в ядреното въоръжение превъзходството на Русия е тотално? Само подводният им флот е напълно в състояние да изтрие САЩ от картата завинаги. Тоя наркoман съливан с вечно зачервените очички, няма да има време да напълни гащите преди да се изпари. ШЕСТ ядрени подводници всяка с по 160 ядрени бойни глави могат да изплуват около бреговете на САЩ и да ги смажат, ако *** на чучyлото опитат да изстрелят и една ракета по Русия. И нищо няма да може да ги спре - в голямата си част хиперзвукови ракети изстреляни от например 50 км от брегът. Докато в обратната посока - американските ракети не са модернизирани от 40 години и руските ПРО с С400 и С500, ще прихванат всичко или почти всичко. Стоенчик, ти пиян ли си? ТОВА ли искаш да се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Ядрената война е неизбежна. Като изключим че, по голяма част от хората ще умрем има и добри страни. Най много ядрени ракети ще бъдат изстреляни срещу САЩ и Русия, които ще унищожът тези дивааашки нации завинаги. Ще оцелеят по малки държави с готини хора които ще имат шанс да изградят един нов по добър свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Не вижадам нищо чак толкова страшно от война НАТО русия. Всяка отстъпка спрямо кремълският недомътек само засилва апетита му. Икономическите и финансови санкции не са достатъчни. Време е да се предприемат и военни действия, за да бъде пеустановен делириумът на кремълското недоносче. Война, добре война. Понякога човек трябва да прави това, което трябва да се прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Докато умните се наумуват, кремълскиятшизофреник се налудува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
пPocия дотам ли стигна, да моли китаеца за помощ? "Великая и могучая"...долни кремълски твари, които освен кражби, убийства, лъжи, изнудване и злодеяния, на друго не са способни. Зловонни и токсични, успяха да накарат цял свят да ги намрази. Тотален бан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Ненормалникът в кремъл няма да се спре, докато някоя ракета не падне в Полша, а оттам алюзията с ВСВ е ясна за всяка нация по земното кълбо. Русия може да фалира до 2 дни- имат плащане по дълга на 16 март, което не могат да реализират. Изходът, за да не започва трета световна война, е единствено фалитът на русия. Само така може да се спре и войната, и огромната вероятност тя да прерастне в трета световна война. Руснаците изобщо не ги жаля- каквото си избраха- това им се пада- избраха си за президент един луд старец, сега те да му търпят последиците. Дали щели да се разбунтуват, дали ще продължават да му вярват, за мен отдавна е без значение- щом не го спират, щом не го свалят от власт, значи ИСКАТ русия да започне Трета световна война и ИСКАТ тя продължава да води руски завоевателни войни в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още