IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси започват седмицата на зелена територия

Акциите на авиокомпанията Cathay Pacific се сринаха с над 4%, след като тя спря свой пилот да участва в антиправителствените протести в Хонконг

11:38 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето фондови борси в Азиатско-тихоокеанския регион приключиха първата сесия за седмицата на зелена територия, въпреки че по-рано в сесията не можеха да намерят единна посока, съобщава CNBC.

Китайският индекс Shanghai composite се повиши с 1,45%, докато Shenzhen composite добави 1,99% към стойността си.

На борсата в Хонконг измерителят Hang Seng се раздели с 0,44% от стойността си. Акциите на авиокомпанията Cathay Pacific се сринаха с над 4%, след като тя спря свой пилот да участва в антиправителствените протести в града. От компанията заявиха, че на „прекалено радикалния“ персонал ще бъде забранено да лети до континенталната част на страната.

Безрадиците в Хонконг продължават за десета поредна седмица, като в неделя имаше сблъсъци между полиция и протестиращи.

В понеделник пазарите в Япония, Индия и Сингапур са затворени заради национални празници.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 се повиши с минималните 0,09%. Акциите на минните компании Rio Tinto, BHP и Fortescue поевтиняха съответно с 2,75%, 0,75% и 3,99%.

В Южна Корея измерителят Kospi се възстанови от по-ранните си загуби и успя накрая да се придвижи във възходяща територия с 0,23%.

„Пониженият апетит за риск се отрази на пазарите, тъй като президентът Тръмп предупреди, че разговорите, насрочени за следващия месец, може и да не се състоят“, коментира Джак Чембърс от ANZ Research.

САЩ и Китай би трябвало да възобновят търговските си преговори във Вашингтон в началото на септември. В същото време нови мита от 10% върху китайски стоки за 300 млрд. долара трябва да влязат в сила от 1 септември.

Търговската война между двете най-големи икономики в света продължава вече повече от година, като има вече достатъчно сигнали, че двустранните мита се отразяват на икономиките по целия свят.

На този фон икономистите от UBS понижиха перспективите за растежа на Китай, в резултат на новите мита, които се очакват да влязат в сила за 2019 и 2020 г., съответно от 6,2% на 6,1% и от 6,1% на 5,8%.

„По-нататъшната ескалация на търговската война може потенциално да доведе до намаляване на растежа на БВП на Китай до 5,5% през 2020 г.“, предупредиха още икономистите от UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още