Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Продажбите на дребно в Хонконг спадат с около една четвърт на годишна база

Както малките, така и големите търговци са потърпевши на фона на постоянните протести в града, които започнаха през юни

Продажбите на дребно в Хонконг спадат с около една четвърт на годишна база

Източник: Ройтерс

Продажбите на дребно в Хонконг отбелязаха още едно двуцифрено понижение през ноември, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно се понижиха като стойност с 23,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки спад за десети пореден месец. Спадът през ноември беше малко по-нисък от очакванията на икономистите, както и в сравнение с рекордното свиване през октомври.

Като обем продажбите са намалели с 25,4%, според съобщение на правителството.

Още по темата

Както малките, така и големите търговци на дребно са потърпевши на фона на постоянните протести в града, които започнаха през юни. Данните продължиха да показват отслабване на потреблението и през ноември. Продажбите на бижута, часовници и скъпи подаръци намаляха с 44% спрямо година по-рано. В края на месеца дойде спокоен период след голямата изборна победа за про-демократичните местни кандидати.

„Продажбите на дребно продължиха да намаляват рязко през ноември, тъй като местните сблъсъци станаха изключително жестоки, което доведе до много сериозни смущения в дейностите, свързани с туризма и потреблението, и до допълнително потискане на настроението на потребителите“, заяви правителствен говорител в изявление. Прогнозата за търговията на дребно продължава да зависи от това как ще се развият социалните сблъсъци, добави още той.

Посетителите от континентален Китай, които заемат най-голям дял от всички пристигащи в Хонконг всеки месец, са намалели с рекордните 58% през ноември. Общият брой на туристите е паднал под 3 милиона за първи път от февруари 2011 г., сочат данни, събрани от Bloomberg чрез Хонконгския съвет за туризъм.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Рекорден брой хонконгци искат британски отвъдморски паспорти