Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Разговорите около Транстихоокеанското партньорство достигнаха критична точка

Ясно съгласие за продължаване напред без САЩ ще даде тласък на идеята за многостранни сделки за свободна търговия

Разговорите около Транстихоокеанското партньорство достигнаха критична точка

Снимка: Ройтерс

Разговорите за прокарване на търговското Транстихоокеанско партньорство (ТТП) без участието на САЩ достигнаха критична точка в четвъртък, след като министрите на 11-те страни по сделката обсъдиха предложеното принципно съгласие, съобщава Ройтерс.

Срещите около ТТП, от което американският президент Доналд Тръмп се отказа още в началото на мандата си, се провеждат в рамките на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) в Дананг, Виетнам.

Ясно съгласие за продължаване напред без САЩ ще даде тласък на идеята за многостранни сделки за свободна търговия, вместо за двустранни споразумения, които Тръмп предпочита.

Още по темата

Макар че Япония силно лобира да се продължи напред с бързо споразумение, Канада, Нова Зеландия и Малайзия са сред страните, които не са толкова ентусиазирани да прибързат.

„Заедно достигнахме етап, на който можем да обсъдим предложение за финален пакет на принципно съгласие на ТТП“, каза японският икономически министър Тошимицу Мотеги на останалите министри. „Бих искал да подчертая още веднъж колко важно е да постигнем принципно споразумение тук“.

Мотеги каза, че преговарящите са се опитали да достигнат до задоволително решение за всички „или казано по друг начин, решение, с което всички са еднакво нещастни“.

ТТП цели да елиминира митата върху промишлените и земеделските продукти в блока, чиято търговия възлиза на 356 млрд. долара миналата година. Сделката включва и разпоредби за защита на всичко от трудовите права до опазване на околната среда и интелектуалната собственост – една от последните точки на раздор.

С излизането си от първата среща в четвъртък министрите коментираха, че са нужни още дискусии. Представител заяви, че се очаква да се срещнат отново вечерта преди преговорите между лидерите на ТТП в петък.

Сред опциите, обсъждани от страните, е дали да се премахнат някои разпоредби на оригиналното споразумение, за да се избегне предоговарянето му и евентуалното привличане на САЩ в дългосрочен план, казват официални лица.

Тръмп и други лидери на APEC, включително президента на Китай Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин, ще се срещнат в петък в Дананг.

Разговорите около съвместното комюнике на лидерите на APEC са в застой заради исканията на САЩ за промени в езика, използван по въпроси като свободната търговия и протекционизма, коментираха представители.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Обединените арабски емирства намаляват дълговете на гражданите си