IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разговорите около Транстихоокеанското партньорство достигнаха критична точка

Ясно съгласие за продължаване напред без САЩ ще даде тласък на идеята за многостранни сделки за свободна търговия

11:15 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разговорите за прокарване на търговското Транстихоокеанско партньорство (ТТП) без участието на САЩ достигнаха критична точка в четвъртък, след като министрите на 11-те страни по сделката обсъдиха предложеното принципно съгласие, съобщава Ройтерс.

Срещите около ТТП, от което американският президент Доналд Тръмп се отказа още в началото на мандата си, се провеждат в рамките на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) в Дананг, Виетнам.

Ясно съгласие за продължаване напред без САЩ ще даде тласък на идеята за многостранни сделки за свободна търговия, вместо за двустранни споразумения, които Тръмп предпочита.

Макар че Япония силно лобира да се продължи напред с бързо споразумение, Канада, Нова Зеландия и Малайзия са сред страните, които не са толкова ентусиазирани да прибързат.

„Заедно достигнахме етап, на който можем да обсъдим предложение за финален пакет на принципно съгласие на ТТП“, каза японският икономически министър Тошимицу Мотеги на останалите министри. „Бих искал да подчертая още веднъж колко важно е да постигнем принципно споразумение тук“.

Мотеги каза, че преговарящите са се опитали да достигнат до задоволително решение за всички „или казано по друг начин, решение, с което всички са еднакво нещастни“.

ТТП цели да елиминира митата върху промишлените и земеделските продукти в блока, чиято търговия възлиза на 356 млрд. долара миналата година. Сделката включва и разпоредби за защита на всичко от трудовите права до опазване на околната среда и интелектуалната собственост – една от последните точки на раздор.

С излизането си от първата среща в четвъртък министрите коментираха, че са нужни още дискусии. Представител заяви, че се очаква да се срещнат отново вечерта преди преговорите между лидерите на ТТП в петък.

Сред опциите, обсъждани от страните, е дали да се премахнат някои разпоредби на оригиналното споразумение, за да се избегне предоговарянето му и евентуалното привличане на САЩ в дългосрочен план, казват официални лица.

Тръмп и други лидери на APEC, включително президента на Китай Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин, ще се срещнат в петък в Дананг.

Разговорите около съвместното комюнике на лидерите на APEC са в застой заради исканията на САЩ за промени в езика, използван по въпроси като свободната търговия и протекционизма, коментираха представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още