IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой заразени с COVID-19 в Пекин, властите се опасяват от втора вълна

Открито е огнище на пазар за плодове, зеленчуци и морски дарове в китайската столица

15:41 | 14.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Пекин обяви рекордните 36 нови случая на заразени с COVID-19 в китайската столица, всички свързани с голям пазар за търговия на едро с хранителни стоки, предава Ройтерс. Това поражда притеснения за ръст на случаите в страната, която значително ограничи заразата.

Властите в града наредиха тестването на всички хора, свързани с пазара Синфади, след като районът около него беше отцепен, а Пекин забрани туризма и спортните събития заради опасения от нова вълна на пандемията в страната, от която тя тръгна миналата година.

„Пекин навлиза в извънреден период“, каза говорителят на градските власти Сю Хъдзиен на пресконференция в неделя.
Новите случаи от събота и останалите 43 случая, обявени през последните три дни, са свързани с пазара в квартал Фънтай в югозападната част на Пекин, сочат данни на здравните власти в града.

От 36-та новозаразени 12 живеят в жилищен комплекс за служители на пазара Синфади. Почти всички или са работили, или са пазарували вътре.

Един от хората е 56-годишен служител на автобусна компания на летището в Пекин, който пазарувал на пазара на 3 юни и развил симптоми два дни по-късно. Сайтът Beijing News съобщи, че мъжът не е работил на летището от месеци и не е имал контакт с пътуващи.

Дълги опашки за тестове за коронавирус се извиха пред болница близо до пазара в неделя, показват снимки на държавния вестник People’s Daily.

Властите в града решиха в събота, че всички, които са били или са имали контакти с хора, посещавали Синфади от 30 май насам, ще трябва да уведомят работодателите си и жилищните сгради, които обитават, и ще бъдат тествани за новия коронавирус, съобщава Beijing News.

Всеки, който работи на пазара или живее наблизо, също трябва да бъде тестван.

Освен това говорителят на здравните власти в Пекин Гао Сяодзюн каза на пресконференция, че всички хора в града с висока температура ще бъдат подложени на тестове за нуклеинова киселина и серологични тестове, кръвен тест и ще им бъде направена компютърна томография.

Здравните заведения нямат право да отпращат пациенти със симптоми на висока температура, допълни Гао.

Градските власти са наредили да бъдат взети проби от пазара и той да бъде напълно дезинфекциран, съобщава Beijing News.

Най-малко десет града, сред които Харбин и Далиан, призоваха жителите си да не пътуват до Пекин и да уведомят властите, ако са го направили скоро.

Властите затвориха пазара Синфади рано сутринта в събота, след като седем души, които неотдавна са били там, са дали положителна проба за вируса през предходните два дни.

Над 1500 тона морски дарове, 18 хил. тона зеленчуци и 20 хил. тона плодове се търгуват ежедневно на пазара, сочат данни на сайта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още