IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Австралийската централна банка обърка азиатските борси

Според управителя на институцията Филип Лоу най-лошото от глобалното икономическо свиване вече е преминало, но прогнозите остават несигурни

11:51 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията във вторник със смесено представяне, след като Централната банка на Австралия остави основния си лихвен процент и целта си за доходността по тригодишните държавни облигации непроменени при 0,25%, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят  Shenzhen component се повиши с 1,72% до 13 163,98 пункта, докато показателят Shanghai composite нарасна с 0,37% до 3345,34 пункта.

В понеделник бенчмаркът  Shanghai composite добави почти 6%, след като държавната медия China Securities Journal заяви, че инвеститорите трябва да очакват „ефекта на богатството на капиталовите пазари“ и перспективата за „здравословен бичи пазар“.

„Честно казано това не е първият път официалното издание да насърчава по-силен пазар на акции в Китай", каза Томи Сие от сингапурската OCBC Bank. "Повечето пъти това е доста краткотрайно, така че според мен в крайна сметка това което е важно все още са фундаментите", коментира  той.

„Китай в момента се нуждае от по-силен пазар на акции“, каза все пак Сие, тъй като това би помогнало в области като намаляване на риска, както и засилване на настроенията, докато страната е донякъде „изолирана“ от някои от западните сили.

Хонконгският индекс  Hang Seng, от друга страна спадна с 1,4% до 25 971,65 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 0,44% до 22 614,69, докато индексът Topix отписа 0,34% и приключи сесията при 1571,71 пункта. Показателят  Kospi от Южна Корея спадна с 1,09% до 2164,17 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 затвори с понижение от 0,03% при 6012,90 пункта.

Към 11:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,62 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,694 щатски долара.

Централната банка на Австралия  обяви във вторник решението си да запази настоящата си политика непроменена.

„Прогнозата остава несигурна и се очаква възстановяването да е неравномерно и ще зависи от овладяването на вируса“, заяви управителят Филип Лоу в съобщение за медиите, макар да призна, че скорошното покачване на водещи индикатори подсказва, че „най-лошото от глобалното икономическо свиване вече е преминало“.

„Както се очаква, Австралийската централна банка не промени паричната си политика на юлската си среща“, пише в бележка Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и главен икономист в AMP Capital. „Централната банка основно остава в режим на наблюдение и мониторинг“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още