Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

След аварията на борсата в Токио: Търговия в петък ще има

Системна грешка остави за първи път в историята борсата извън строя за цял ден

След аварията на борсата в Токио: Търговия в петък ще има

Снимка:  EPA/FRANCK ROBICHON

Азиатската водеща борса в Токио претърпя тотален срив в четвъртък. Токийската фондова борса (Tokyo Stock Exchange, TSE) трябваше да прекрати търговията с всички акции веднага след отваряне поради техническа неизправност.

TSE обяви първоначално, че търговията с всички акции ще бъде спряна поради "проблем с разпространението на пазарната информация". Малко преди да започне търговията в девет часа, Японската борса обяви, че не може да приема поръчки. Опитът за превключване към системата за архивиране се оказа неуспешен. Системата е била основно актуализирана през ноември.

С напредването на деня Japan Exchange Group реши да спре търговията за останалата част от деня. Борсите в Сапоро, Нагоя и Фукуока, които също използват токийската борсова система, също трябваше да затворят. Системата за търговия Off-Trading на TSE, ToSTNeT, също прекрати дейността си. TSE публикува известие, в което „искрено се извинява за неудобството, което може да причини на инвеститорите“. Тя планира да възобнови търговията в петък.

Това се оказа най-големият борсов срив в историята на Япония. Търговията в Токио се срина и през 2005 г., но операторът успя да възобнови дейността си след три часа. Досега няма индикации за хакерска атака, каза говорител на компанията за TSE.

Спирането на търговията е тежък удар за една от най-големите борси в света. TSE има среден дневен оборот от около три трилиона йени (24 милиарда евро). Основният ѝ сегмент наброява повече от 2100 компании с обща пазарна капитализация над 600 трилиона йени (4,8 трилиона евро).

TSE обяви, че работи, за да гарантира, че търговията може да започне отново в петък. Компанията не коментира дали сривът е можело да бъде причинен от хакерска атака, нито обяснява по какъв друг начин може да бъдат заобиколени бариерите за сигурност.

Още по темата

Японската икономическа преса реагира сериозно на аварията. Безпрецедентното прекъсване трябва да породи загриженост относно надеждността на най-голямата фондова борса в Азия по пазарна капитализация, заяви в свой коментар най-големият японски бизнес вестник Nikkei. Япония таи амбиции да стане водещ финансов център в региона.

Политиците в Токио също показват изненада и потрес от инцидента. Ръководителят на кабинета Кацунобу Като нарече инцидента “достоен за съжаление". Анализатори твърдят, че аварията е малко вероятно да окаже съществено влияние върху пазара - стига търговията да може да се възобнови в петък.

Инвеститорите реагираха с недоволство на аварията, която се случи на изключително неблагоприятна дата. В момента борсите в Китай, Хонконг, Южна Корея и Тайван са затворени поради официални празници, така че всички погледи бяха практически насочени към Токио. В 8:50 ч. сутринта, само десет минути преди редовното стартиране на търговията, Японската централна банка публикува резултатите от тримесечното си проучване Tankan, както беше планирано, което представлява комбинация от икономически анализ и доклад за настроенията. Обикновено дните, в които се публикува Tankan, генерират много голям обем на търговия.

Президентът и главният зпълнителен директор на Токийската фондова борса (TSE) се извиняват по време на извънредна пресконференция.

Настоящото проучване  показа, че настроението сред големите индустриални концерни на Япония се е възстановило до известна степен след сериозния спад, дължащ се на пандемията на коронавируса. Анкетираните компании вече не са толкова песимистични по отношение на бъдещето. Индексът за големите производствени компании се повиши от минус 34 до минус 27.

Непроизводствените компании в страната сега са също малко по-малко песемистични, съответният индекс се повиши от минус 17 до минус 12 сега. Индустриалното производство в третата по големина икономика в света също се увеличава бавно. Производството през август се е увеличило с 1,7% в сравнение с предходния месец.

Отрицателните стойности на индекса обаче означават, че песимистите все още са мнозинство. Независимо от това е забележимо, че икономическото настроение в Япония се е подобрило за първи път от единадесет тримесечия. Въпреки че все още не може да се говори за пълно възстановяване, индустрията очаква допълнително подобрение през следващите три месеца.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Две години след ареста на Карлос Гон друг чужденец застава начело на японска компания