Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Съдът в Хонконг отказа гаранция на първия обвинен по новия закон за сигурността

Продемократични активисти съобщават за цензура и масов страх

Съдът в Хонконг отказа гаранция на първия обвинен по новия закон за сигурността

Снимка: Bloomberg LP

Съдът в Хонконг вече заседава по дело срещу първия, обвинен по новия закон за националната сигурност в Хонконг, съобщава CNN. На обвиняемия днес му е била отказана гаранция, допълва медията. Следващото заседание по делото ще е на 6 октомври.

23-годишният Тон Ин-кит е обвинен в подстрекателство към сецесия и терористични дейности, както и че се е врязал с мотоциклета си в група полицаи, ранявайки поне трима, на протест срещу демокрацията. Обвиненият е носел и транспарант с надпис „Освободете Хонконг“, което се счита за основание за подбуждане към правоприемство според новия закон.

Тон е бил хоспитализиран след инцидента и се е появил в съда в Западен Коулун в инвалидна количка.

Законодателството, наложено на Хонконг от Пекин миналата седмица, криминализира сецесията, тероризма и тайните споразумения с чуждестранните сили. Хората, обвинени по този закон, могат да получат доживотен затвор като наказание.

Мнозина казват, че законът ерозира ценните граждански и политически свободи на града, тъй като драстично разширява правомощията на местните и континенталните власти да разследват, преследват и наказват противниците им. Законът вече предизвика страх и тревога сред гражданите, които не са сигурни къде е тази червена линия и как ще се отрази на живота им.

Още по темата

Престъпленията по закона са широки и мащабни, като не е сигурно какви действия ще бъдат счетени за незаконни, докато не бъдат заведени съдебни дела.

Централното и местното правителство твърдят, че от такъв закон категорично отдавна има нужда и е необходим за ограничаване на политическите вълнения и поддържане на континенталния суверенитет над полуавтономния финансов център.

Властите предупредиха още миналата седмица, че популярният лозунг „Освободете Хонконг, революция на нашето време“, може да доведе до обвинения за сецесия. В съда днес адвокатът на обвиняемия Тон е коментирал, че тълкуването и значението на лозунга е субективно и че това не означава непременно подбуждане към сецесия или желание за промяна на правния статут на Хонконг.

Една от най-противоречивите разпоредби на закона е, че местният лидер на Хонконг има правомощието да назначава съдии, които да се занимават с тези дела. Това е стъпка, която според критиците застрашава независимата съдебна система на територията.

Съдията по делото на Тон – Виктор Со Вай-так, е един от тези шестима съдии, назначени от местната лидерка Кари Лам.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха без единна посока на фона на санкциите срещу SMIC