IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай със САЩ продължава да расте през април

Увеличението в сравнение с март е повече от една трета

10:28 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският търговски излишък със САЩ е нараснал с повече от една трета през април в сравнение с месец по-рано. Това показват данни на митническите власти в азиатската страна, цитирани от Ройтерс.

Според данните за четвъртия месец от годината излишъкът е бил в размер на 22,19 млрд. долара, докато през март той е 15,43 млрд. долара.

Общо за периода от януари до април остатъкът е бил в размер на 80,4 млрд. долара.

Двете най-големи икономики в света се заплашват взаимно с налагането на вносни мита за десетки милиони долари през последните месеци, което предизвика тревоги, че страните може да предизвикат пълномащабна търговска война, която да навреди на световния растеж и силното представяне на пазарите.

Миналата седмица делегация от Вашингтон начело с министъра на финансите Стивън Мнучин посети Пекин за кръг от преговори, които обаче завършиха без значителен напредък. Според китайски медии двете страни са успели да се разберат по някои въпроси, но не се уточнява по кои.

В рамките на посещението администрацията на Доналд Тръмп зае с исканията си твърде линия спрямо Пекин. Вашингтон е поискал съкращаване в търговския излишък на Китай със САЩ от 200 млрд. долара до края на 2020 г.

САЩ също така искат Китай незабавно да преустанови даването на държавни субсидии и други помощи за сектора на високите технологии извън плана „Произведено в Китай 2025“, както и Пекин да гарантира, че няма да предприеме ответни действия по отношение на спора за интелектуалната собственост между двете страни.

В същото време по-рано днес стана ясно, че китайският вицепремиер Лю Хъ ще посети идната седмица Вашингтон, за да бъдат възобновени преговорите между двете страни. Лю, който отговаря за икономическата политика на азиатския гигант, водеше първата сесия от преговорите с Мнучин, уточнява БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още