IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между САЩ и Китай - без значителен напредък, с обещание за диалог

Двете държави създават специален механизъм за решаване на търговски спорове

14:33 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двата дни на преговори между САЩ и Китай завършиха в петък с обещание диалогът да продължи, но без значителен напредък по спорните въпроси между двете страни.

Китайската информационна агенция „Синхуа“ съобщи, че държавите са успели да постигнат консенсус по някои търговски въпроси, без да дава допълнителни подробности. Медията посочва още, че са били констатирани и дълбоки различия по други теми, като двустранната комуникация ще продължи, посочва Bloomberg.

Сред темите, по които е постигнато разбирателство, е тази за създаването на специален механизъм за решаване на търговски спорове, уточнява БТА. Други засегнати въпроси в рамките на американската визита са били и тези за нарастването на американския износ за Китай, търговията с услуги, защитата на интелектуалната собственост, както и начините за решаване на въпроса за прилагането на митнически и други мерки, които не са свързани с митата. 

Американските представители също така са се съгласили да повдигнат пред президента Доналд Тръмп въпроса със забраната американски компании да продават стоки и софтуер на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp, съобщава още агенцията.

„Синхуа“ допълва също, че преговорите са били „откровени, ефективни и конструктивини“.

По-рано днес американският финансов министър Стивън Манучин, който е начело на делегацията, заяви, че Пекин и Вашингтон водят „много добри“ разговори, но отказа да предостави повече подробности.

Дискусиите по време на втория ден от посещението на американската делегация протекоха при закрити врата и на фона на забрана от страна на Пекин китайските медии да съобщават каквато и да е било друга информация, освен официални съобщения.

По информация на вестник Wall Street Journal обаче преди началото на преговорите американските власти са изпратили до китайските си колеги обширен списък с търговски изисквания.

Едно от първите е намаляване на двустранния търговски дефицит с най-малко 200 млрд. долара до края на 2020 г. През миналата година двустранният дефицит при търговията със стоки между страните е бил в размер на 375 млрд. долара.

САЩ също така искат Китай незабавно да преустанови даването на държавни субсидии и други помощи за сектора на високите технологии извън плана „Произведено в Китай 2025“. Освен това Вашингтон иска Пекин да гарантира, че няма да предприеме ответни действия по отношение на спора за интелектуалната собственост между двете страни.

Според документа, изпратен до Пекин, на отношенията между двете страни им липсва равновесие. В него също така се отбелязва, че американските инвестиции и продажба на услуги в Китай остават ограничени, а китайските индустриални политики „представляват значително притеснение“ за икономиката и сигурността.

Според китайските власти обаче подобни предложения са „несправедливи“, посочват още източници на вестника.

Текстът, предоставен на Пекин, също така призовава Китай да промени практиките си в рамките на година-две, като САЩ посочват, че са готови да преговарят по предложенията.

Липсата на напредък след двудневните преговори не изненадва анализаторите, които очакваха да не бъде постигнато споразумение или съществена промяна на американските политики.

„Очакванията ни са ниски. Преговорната позиция на САЩ е неясна – наистина, дори не е ясно дали американските представители имат общи възгледи за това, което искат да постигнат“, посочва в свой доклад главният икономист на Bloomberg Economics в Пекин Том Орлик. „Китайската страна вече направи отстъпки и няма да бърза с още“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още