IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: Водим „много добър“ диалог с Пекин

Очакванията за посещението обаче са, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение или някаква съществена промяна в китайските икономически политики

10:47 | 04.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Манучин по време на посещението си в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манучин по време на посещението си в Китай. Снимка: Ройтерс

Американската търговска делегация в Китай провежда „много добри“ разговори с представителите на властта в Пекин. Това заяви министърът на търговията на САЩ Стивън Манучин в петък преди началото на втория и вероятно последен ден на разговорите.

Очакванията за посещението обаче са, че е малко вероятно да бъде постигнато споразумение или някаква съществена промяна в китайските икономически политики, въпреки че пакет от краткосрочни мерки от страна на Пекин може да забави американското решение за налагане на мита върху китайски износни стоки за близо 50 млрд. долара, посочва Ройтерс.

„Водим много добри разговори“, заяви американският финансов министър, без да дава допълнителни подробности около дискусиите.

От своя страна властите в Китай заявиха само, че диалогът продължава. Коментарът направи говорителката на външното министерство Хуа Чунин.

Преговорите, водени от Манучин и китайския вицепремиер Лу Хи, се очаква да засегнат широк кръг от американски оплаквания във връзка с търговските практики на Китай – от обвинения за принудителни трансфери на технологии до държавни субсидии за технологично развитие.

Базирани в САЩ търговски експерти очакват Пекин да предложи на американския екип пакет от законови промени, които може да включват и някои вече обявени ходове като оганичаване на изискванията за създаване на съвместни предприятия в някои сектори, намаление на автомобилните мита и ръст в покупката на американски стоки.

Оплакванията на Вашингтон по отношение на интелектуалната собственост са в центъра на настоящия спор между двете страни. Според администрацията на Тръмп американски компании губят стотици милиарди долари годишно заради действия от страна на Китай.

По думите на американския търговски представител Робърт Лайтизър по време на преговорите той ще се опита да намери начини за ограничаването на вредите, които Пекин нанася на САЩ, както и да отвори още китайската икономика за американските компании.

Има вероятност обаче разнородната делегация, изпратена от Вашингтон, да не е единодушна за рамките на едно евентуално споразумение с Китай.

Манучин и новият икономически съветник в Белия дом Лари Къдлоу се възприемат като поддръжници на пакет, който оставя балансирани финансовите пазари и не пречи на силния икономически растеж.

Групата също така включва министъра на търговията Уилбър Рос, Лайтизър – хардлайнер с опит в търговските преговори, и съветника на Белия дом за търговията и промишлеността Питър Наваро, който също е известен със строгите си възгледи спрямо търговията с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още