IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон предлага подновяване на търговските преговори с Пекин*

Въпреки това според запознати е малко вероятно те да доведат до отмяна на готвените мита върху китайски внос за 200 млрд. долара

10:55 | 13.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп дава на Пекин шанс да бъде предотвратено налагането на нови мита върху китайски вносни стоки с предложение за пореден кръг от преговори между двете държави по-късно този месец. Това съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Wall Street Journal.

Новината бе потвърдена и от икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу, който съобщи пред Fox Business Network, че финансовият министър Стивън Манучин е изпратил писмо с покана до високопоставени китайски държавни представители, но отказа да даде повече подробности.

От своя страна китайските власти приветстваха инициативата за нови преговори.

Говорителят на външното министерство в Пекин Гън Шуан заяви пред репортери, че поканата е получена и двете държави в момента обсъждат подробностите около нея.

„Китай винаги е смятал, че ескалиране на търговския конфликт не е в ничий интерес. Всъщност от предварителните разговори във Вашингтон от миналия месец екипите по търговските преговори на двете страни запазиха различни форми на контакт и проведоха дискусии за притесненията на всяка страна“, посочи той, цитиран от Ройтерс.

Евентуалното подновяване на търговските преговори идва на фона на съобщения от някои служители на американската администрация, че – според тях, налице е уязвимост и по всяка вероятност повече гъвкавост сред китайските държавни представители, притиснати от вече наложените мита и заплахата от нови.

То също така последва и постепенното увеличаване на политическото напрежение върху президента Тръмп за облекчаване на търговските конфликти – които измъчиха потребителите и доведоха до болезнени ответни мерки срещу китайския износ, преди междинните избори за Конгрес през ноември.

Wall Street Journal уточнява, че предвид сложното естество на досегашните преговори между двете страни все още не е сигурно, че поканата ще завърши със среща.

Китайски държавни представители посочват, че администрацията в Пекин е започнала да става предпазлива що се отнася до процеса на взимане на решения във Вашингтон и може да се подвоуми дали да приеме, освен ако няма гаранция, че преговарящите представляват и позицията на президента.

Според източниците американските власти са изпратили поканата до китайска група държавни представители начело с вицепремиера Лу Хи. Тя ще е последва предишния кръг от преговори между търговски представители на средно ниво. Новата среща ще бъде на високо ниво и ще се проведе или във Вашингтон, или в Пекин.

„Повечето от нас вярват, че е по-добре да говорим, отколкото да не говорим и смятам, че китайското правителство е готово да разговаря“, заяви Къдлоу, според когото може да се каже, че „комуникацията е набрала скорост“.

Досега китайските власти не показаха голяма готовност да отговорят на исканията, поставени от Вашингтон, особено тези, които засягат изпълнението на по-дълбоки структурни промени в икономиката на страната като премахване на субсидиите за държавни предприятия например.

Запознати с търговската стратегия на Вашингтон предупреждават, че поканата не е значителен пробив, тъй като администрацията на Доналд Тръмп остава разделена по отношение на Пекин. Според тях преговорите е малко вероятно да отменят въвеждането на планираните мита върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара. Те ще последват досегашните реципрочни налози върху продукция за 50 млрд. долара.

*Новината е актуализирана към 11:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Най-унизителното поражение на САЩ в историята"Бягство, липса на стратегическа военна мисъл, липса на достойнство, надменност, високомерие и тотална глупост."Статията:https://bultimes.com/%d0%9d%d0%b0%d0%b9-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%a1%d0%90%d0%a9-%d0%b2-%d0%b8%d1%81/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още