Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

АОНК: Мораториум върху бързите кредити ще лиши дружествата от капитал

Указанията на ЕБО и БНБ за промени в графика на плащанията в рамките на извънредното положение ще се отнасят единствено за търговските банки

АОНК: Мораториум върху бързите кредити ще лиши дружествата от капитал

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

В случай на мораториум за бързите кредити това би означавало да се отпускат финансови средства безплатно, без ангажимент за навременно връщане и съответно възможност за последващо използване на същата тази сума в полза на друг клиент. По този начин ще бъде мигновено изтеглен целият капитал на финансовите институции и те няма да могат да извършват дейността си. Това става ясно от становище на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) относно решението на ЕБО и БНБ мораториумът върху плащанията по кредити във връзка с COVID-19 да не се отнася за сектора на бързите кредити. 

Още по темата

"Повечето заеми, които членовете на АОНК предоставят, са едномесечни. Връщането на един заем дава възможност сумата да бъде отпусната повторно на друг нуждаещ се да получи бърз кредит. Заради тази специфика на бързото кредитиране мораториумът не може да бъде приложен към дейността на фирмите за бързи кредити, след първата “вълна“ на отпуснати средства те просто няма да имат достатъчен ресурс да финансират всеки следващ желаещ, отново безплатно и безсрочно“, обясни адвокат Николай Цветанов, председател на асоциацията, цитиран в прессъобщение от организацията.

Според асоциацията решението бързите кредити да бъдат изключени от мораториума е правилно. Te подчертават, че указанията на ЕБО и БНБ за промени в графика на плащанията в рамките на извънредното положение се отнасят единствено за търговските банки.

От АОНК прогнозират също така засилено търсене на бързи потребителски кредити в периода на икономическата криза. В безпрецедентната кризисна ситуация тегленето на бърз кредит ще бъде един от достъпните финансови инструменти за справяне с неотложни нужди, като например битовите сметки всеки месец.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври